Apačioje pirmas iš dešinės sėdi Andrejus Skočas, dabar laikomas turtingiausiu asmeniu Dūmoje – Rusijos parlamente. Jis taip pat yra artimas milijardieriaus oligarcho bei „Arsenal“ akcininko Ališero Usmanovo draugas ir viena iš svarbiausių figūrų Rusijos telekomunikacijų bendrovėje „MegaFon“, kurios akcijomis nuo trečiadienio pradėta prekiauti Maskvos ir Londono vertybinių popierių biržose.

Šalia A. Skočo pirmoje eilėje taip pat sėdi Sergejus Michailovas ir Viktoras Averinas. Teigiama, kad pastarieji yra vieni iš didžiausią baimę keliančių Rusijos gangsterių.

Šie seni ryšiai iškilo aikštėn tuo metu, kai „MegaFon“ Londono biržoje pradėjo prekiauti 17 proc. savo akcijų. Taip sutapo, kad beveik tiek pat akcijų priklauso A. Skočo šeimai. Pačią pirmąją dieną akcijų kaina smuko beveik 3 proc.

A.Skočas, kuris beveik visus savo verslo reikalus tvarko savo tėvo Vladimiro vardu, praėjusią savaitę Maskvoje atsisakė atsakyti į bet kokius „The Guardian“ žurnalistų klausimus apie šiuos ryšius. Į elektroniniu paštu nusiųstus klausimus A. Usmanovo atstovas spaudai atsakė, jog „apie įvairius Rusijos žmones jau sklandė pernelyg daug nepagrįstų įtarimų, gandų ir spėlionių“.

Tačiau A. Skočas vis dėlto ryžosi duoti interviu praėjusio penktadienio „Financial Times“ numeriui, kuriame jis prisipažino, kad pažįsta S. Michailovą ir V. Averiną. Apie šiuos ryšius jis yra kalbėjęs ir 2010 metais per interviu Rusijos verslo laikraščiui „Vedomosti“, kuriame patvirtino, kad ši nuotrauka yra autentiška.

Jis teigė su S. Michailovu susipažinęs po to, kai jis su Levu Kvetnojumi Maskvos Vnukovo oro uoste įsigijo kelias paslaugų įmones.  A.Skočas pridūrė, kad S. Michailovas ir V. Averinas jam buvo pristatyti kaip Vnukovo įmonių „savininkai“. „Mes susipažinome, aptarėme sąlygas ir tuomet sutikome – ši nuotrauka buvo padaryta po to“, - sakė jis.

Vėliau, 1995 metais, V. Averinas jį su žmona pakvietė atostogų į Prahą. A. Skočas buvo vienas iš 50 svečių, kurie viešbutyje „Ritz“ šventė V.Averino gimtadienį. Per interviu „Vedomosti“ jis pasakojo, kad svečiai 15 minučių buvo susėdę prie stalo, kai vidun įsiveržė čekų policija. Pareigūnai visus svečius išvežė į policijos nuovadą, kur juos apklausė ir nufotografavo, o tada paleido.

„Po šio įvykio su Viktoru (Averinu – aut. past.) nebepalaikiau jokių ryšių. Nei su juo, nei su Sergejumi (Michailovu – aut.past.). Mūsų nesiejo jokie bendri interesai“, – tvirtino jis.

Tačiau „Financial Times“ praėjusią savaitę A. Skočas pasakojo, jog po šio incidento toliau susitikdavo su V. Averinu verslo reikalais. Paskutinis jų susitikimas įvyko prieš septynerius metus, kai vyrai atsitiktinai susidūrė viename Maskvos restorane. „Jis pakankamai šaunus vaikinas“, - sakė jis laikraščiui.

Politikas, kurio turtą „Forbes“ vertina 4,2 mlrd. dolerių (11,3 mlrd. litų), neigė, kad jis, S.Mishailovas ar V. Averinas turi kokių nors sąsajų su Rusijos organizuoto nusikalstamumo gaujomis.

„Negalėčiau sakyti, kad jie yra banditai. Jie yra normalūs verslininkai“, - sakė jis „Financial Times“.

„Negalėčiau sakyti, jog kas nors priklausytų (mafijos – aut.past.) grupuotei. Tai būtų neteisinga“, - „Vedomosti“ taip pat sakė A. Skočas. Jo teigimu, įstatymų nekontroliuojamoje paskutinio praėjusio amžiaus dešimtmečio Rusijoje nebuvo aišku, „kas priklauso mafijai, o kas – ne“. „Ateidavai į restoraną ir ten sėdėdavo rimtai atrodantis vyrukas. Jei norėdavai gyventi, turėdavai nebijoti“, – teigė jis.

Tačiau Oksfordo universiteto kriminologijos profesorius Federico Varese tvirtina, kad S. Michailovas, kaip įtariama, yra įkūręs „Solncevo broliją“- įtakingiausią Rusijos mafijos grupuotę.

Ši gauja pasivadinusi pagal vakarinį ir pietvakarinį Maskvos priemiestį. F.Varese ją vadina „neabejotinai pajėgiausia organizuoto nusikalstamumo grupuote, iškilusia iš Sovietų sąjungos griuvėsių“.
Tame pačiame interviu laikraščiui „Vedomosti“ A.Skočas gyrėsi artima bičiulyste su A. Usmanovu, kuris taip pat buvo klausinėjamas dėl ryšių su įtariamu uzbekų narkotikų kontrabandininku Gafuru Rachimovu.

A.Usmanovas neigia, jog kada nors turėjo verslo reikalų su G. Rachimovu. Jis tebuvęs tik jo tėvų kaimynas.

A.Skočas prisiminė, jog su A. Usmanovu susipažino 1995 metais ir užmezgė su juo verslo ryšius, kai pirko vieną metalurgijos pramonės kompleksą. Už šio verslo sumanymo sėkmę reikia dėkoti A. Usmanovo „intelektui“, sakė A. Skočas, pridurdamas: „Mes esame labai artimi. Galiu patikėti jam savo gyvenimą“.

2010 metais A. Skočas teigė, jog su A. Usmanovu „matosi beveik kasdien“ ir kartu su juo vyko į Taškentą, kur A.Usmanovui buvo atliekama svarbi operacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (177)