Pagal nuosprendį, kuris buvo priimtas gegužės 13 dieną, bet paviešintas tik praėjusį pirmadienį, gegužės 19-ąją, milijardierius Dmitrijus Rybolovliovas turės atsisveikinti su 4 mlrd. Šveicarijos frankų (11,2 mlrd. litų) – puse savo didžiulio turto. Jelenos Rybolovliovos advokatas tokį nuosprendį pavadino „pačiomis brangiausiomis skyrybomis istorijoje“, rašo „The Guardian“.

Marcas Bonnant`as sakė manantis, kad tokia suma tapo visų laikų rekordu. „Palyginus su tokiomis bylomis kaip (Londone gyvenusio oligarcho Boriso) Berezovskio, privalumas tas, kad tai yra oficialus sprendimas, o ne kažkas slapta iš užkulisių“, - teigė jis.

Buvusi B. Berezovskio žmona Galina Bešarova 2011 metais laimėjo brangiausių Didžiosios Britanijos skyrybų bylą, užsitikrinusi 220 mln. svarų (apie 1 mlrd. Lt). Tačiau „draugiško susitarimo“ detalės liko neatskleistos.

D. Rybolovliovo advokatė Tatjana Beršeda pirmadienį paskelbė, kad oligarchas apskųs šį nuosprendį.

Kaip ir kiti Rusijos oligarchai, 47 metų D. Rybolovliovas susikrovė savo turtus iš buvusios Sovietų Sąjungos gamybos pramonės, nors studijavo mediciną ir ruošėsi tapti kardiologu.

Jis išplėtojo kalio karbonato gamybos bendrovę „Uralkali“ ir pavertė ją viena didžiausių pasaulyje trąšų gamintojų – nepaisant to, kad 1996 – 1997 metais, laukdamas teismo dėl kaltinimų užsakius vieną žmogžudystę, praleido kalėjime 11 mėnesių. Kai buvo išteisintas, jis pardavė kontrolinę „Uralkali“ akcijų dalį – 53 proc. akcijų – už 6,5 mlrd. dolerių (15 mlrd. Lt).

2010 metais jis įsigijo 9,7 proc. didžiausio Kipro banko – „Bank of Cyprus“ – akcijų, o netrukus nusipirko I-osios lygos futbolo klubą „Monaco“, kuris pirmą kartą buvo išplėštas iš monarchų nuosavybės. Dėl bedugnių D. Rybolovliovo kišenių šis klubas pernai žaidėjų kontraktams išleido 146 mln. svarų (618 mln. Lt). Pats oligarchas gyvena Monake, 300 mln. dolerių (755 mln. Lt) kainuojančiame būste su mansarda.

Tačiau sklandė spėlionės, kad D. Rybolovliovas nuo 2008 metų, kai žlugo jo santuoka, per trečiąsias šalis sudarinėjamais sandėriais bando nuslėpti savo turtą nuo sutuoktinės. Milijardieriaus atstovas spaudai netgi sakė, kad 66 proc. futbolo klubo „Monaco“ akcijų buvo įsigytos per fondą, kuris registruotas jo dukters Jekaterinos vardu, o ne jo paties asmeniškai.

Praėjusių metų balandį 24 metų Jekaterinos vardu veikiantis fondas nusipirko Skorpo salą, priklausiusią Onassis laivybos imperijos paveldėtojai Athinai Onassis Roussel. Graikijos žiniasklaida skelbė, kad už salą buvo paklota maždaug 150 mln. dolerių (378 mln. Lt). Jelena Rybolovliova įtikino pareigūnus Ženevoje įšaldyti jos vyro lėšas visame pasaulyje, tačiau šios priemonės nepavyko pritaikyti fondams, registruotiems jųdviejų dukterų vardais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)