NBC News“ analizuoja, kas slypi už šių kryžiaus žygių prieš maistą ir pateikia dešimt gluminančių su tuo susijusių istorijų.

Kodėl Rusija naikina maistą?

Nuo 2014-ųjų Kremlius uždraudė daugybės maisto produktų įvežimą iš Vakarų šalių, tokiu būdu atsakydamas į Vakarų sankcijas prieš Rusiją. Šiomis atsakomosiomis sankcijomis mėginta suduoti smūgį Rusijai sankcijas paskelbusių valstybių ūkiui ir tuo pačiu paskatinti vidaus gamybą.

Kodėl Vakarai paskelbė sankcijas?

Vakarų sankcijos – atsakas į Rusijos įvykdytą Krymo pusiasalio okupaciją ir Maskvos paramą prorusiškiems separatistams Rytų Ukrainoje.

Vakarai įtraukė į juodąjį sąrašą daugybę prezidento Vladimiro Putino aplinkos asmenų ir apribojo Rusijos prieigą prie užsienyje esančio kapitalo ir naujausių technologijų.

Kurias šalis Rusija įtraukė į savo juodąjį sąrašą?

Rusijos juodasis sąrašas apima 28 Europos Sąjungos šalis, Australiją, Albaniją, Kanadą, Islandiją, Lichtenšteiną, Juodkalniją, Norvegiją ir Ukrainą.

Ką Rusija uždraudė?

Rusija uždraudė mėsos (išskyrus avieną), krevečių, austrių, pieno produktų, vaisių ir daržovių importą. Ikrai, šokoladas, kava, kepiniai, spagečiai ir alkoholis yra išimtis – Maskvoje vis dar galima nusipirkti „Snickers“ ar „Jack Daniels“.

Ar sankcijos suveikė?

Dėl importo draudimo ES ūkininkai prarado apie 5,5 milijardo eurų, tačiau ši suma visiškai nublanksta palyginti su Rusijos praradimais dėl Vakarų sankcijų: 50 milijardų dolerių, ir skaičius toliau auga.

Rusija nepatiria maisto trūkumo, bet jo pasirinkimas tapo labai ribotas, o kainos išaugo beveik 30 proc. lyginant su 2014-ųjų pradžia.

Ar tai pirmas sykis, kai Rusija taip užsipuola?

Žinoma, ne. Šalis praleido didžiąją dalį šio amžiaus pirmojo dešimtmečio kovodama menkus maisto karus, uždrausdama įvežti tokius dalykus kaip moldaviškas vynas, gruziniškas mineralinis vanduo ar estiška žuvis.

Tačiau tai pirmas kartas, kai Rusija nusitaikė į didžiąją dalį išsivysčiusio pasaulio.

Kam naikinti uždraustus maisto produktus?

To klausia daugelis rusų, norinčių atiduoti kontrabandinį maistą vargstantiems, kurių skaičius Rusijoje siekia 23 milijonus.

Bet Rusijos pareigūnai tvirtina, kad kontrabanda įvežti maisto produktai neturi sertifikatų ir gali būti pavojingi. Be to, aiškinama, kad taip daroma baiminantis, jog perskirstant maistą pareigūnai gali jį tiesiog pavogti.

Ar Rusija – vienintelė šalis, naikinanti maistą?

Ne. Uždraustas įvežti maistas naikinamas ir kitose šalyse, tačiau tik Maskva iš to daro viešą akciją.

10 faktų apie Rusijos sankcijų karą

1. Žąsys prieš buldozerius

Jau sunaikinta daugiau nei 600 tonų maisto – nuo obuolių ir sūrių iki kivių ir kiaulių širdžių. Dauguma maisto naikinama urmu, tačiau štai Tatarstane dešimt pareigūnų užtruko visą dieną, buldozeriu naikindami iš Vengrijos atvežtas keptas žąsis.

Netgi pats Kremlius pripažino, kad tai nebuvo pats efektyviausias valstybės tarnautojų laiko panaudojimas – pareigūnai gavo papeikimą.

2. Maisto medžioklė

Kremlių palaikantys aktyvistai entuziastingai pasitiko sankcijas ir ėmė šukuoti parduotuves, ieškodami uždraustų maisto produktų.

Tačiau Vakarus puolantys aktyvistai negalėjo atskirti draugiškų šalių ir tų, kurioms taikomos sankcijos. Situacija gali dar pablogėti: Rusijos kazokai, Kremlių palaikanti ir smurto kultūrą propaguojanti grupė, pareiškė prisijungiantys prie uždrausto maisto medžioklės.

3. Sūris apsimetėlis

Sankcijos sukūrė klestinčią kontrabandos ekonomiką: maistui iš Vakarų tiesiog užklijuojamos etiketės, nurodančios, kad produktas pagamintas draugiškoje šalyje, ir jis siunčiamas į parduotuves.

Maskvos pareigūnai mėgino pažaboti kontrabandininkus ir sučiupo šešis vyrus, iš sūrio kontrabandos užsidirbusius 30 milijonų dolerių. Apie 470 tonų sūrio buvo konfiskuota, jo laukia buldozeris.

4. Pomidorų pabėgimas

Kai kurie kontrabandininkai griebiasi desperatiškų veiksmų. Žmogus iš Pskovo srities, važiavęs iš Baltarusijos sunkvežimiu, pilnu pomidorų, buvo sustabdytas prie Rusijos sienos. Kontrabandininkas nebuvo sulaikytas, tad vėliau, prisidengdamas tamsa, jis pavogė sunkvežimį ir išgelbėjo pusantros tonos daržovių nuo neišvengiamos pražūties.

5. 50 myriop nuteistų ančiukų

Tačiau ne visiems pavyko taip, kaip šiems pomidorams. Štai birželį pietinėje Belgorodo srities dalyje pareigūnai sustabdė vyriškį, gabenusį 50 gyvų ančiukų į Ukrainą – šioje vietovėje tai įprasta pasienio prekyba. Ančiukai buvo konfiskuoti ir sudeginti. Pareigūnai tvirtina, kad prieš tai jie buvo bent jau užmigdyti.

6. Tulpių karai

Rusija taip pat uždraudė gėlių iš Nyderlandų importą. Nyderlandai neteko 193 žmonių, kai buvo numuštas MH17 lėktuvas, ir inicijavo tarptautinio tribunolo katastrofos aplinkybėms ištirti įkūrimą. Kremlius neigia, kad gėlių importo draudimas – bausmė už šį veiksmą.

7. Gliuteno – nors vežimu vežk

Draudimai palietė žmones, turinčius specialių mitybos poreikių. Vaikai, kuriems diagnozuotas autizmas, žmonės, netoleruojantys gliuteno, netgi sportininkai kovoja, siekdami nenukrypti nuo savo mitybos planų – tai galėtų būti labai žalinga sveikatai.

8. Puotos be sankcijų

Pareigūnų kontrabandinio maisto medžioklė nepaveikė: valstybinės institucijos, tarp jų – ir policija bei Gynybos ministerija, tebeskelbia kvietimus į oficialius renginius, o šių meniu dominuoja patiekalai, kuriems būtini uždrausti produktai – krevetės ar Parmezano sūris. Valstybinių institucijų kontrabandos medžioklių kazokų radaras nepasiekia.

9. Alkis kosmose

Tačiau kitur nuo sankcijų pabėgti sunku, netgi kosmose. Sausį Rusijos muitinė konfiskavo JAV pagamintą maistą, skirtą esantiems Tarptautinėje kosminėje stotyje. Įdomu tai, kad, pasak Rusijos kosmoso pareigūnų, šio maisto prašė būtent Rusijos, o ne JAV kosmonautai.

10. „Mėnesiena“

Kremlius gali būti griežtas, bet Rusijos žmonės vis tiek ras būdų apeiti jo taikomas priemones. Kol buldozeriai dunda ir pareigūnai džiūgauja, paprasti rusai tempia namo maišus su iš po buldozerio vikšrų nutvertu maistu.

Kaip vienas Smolensko srities gyventojas prasitarė vietinei žiniasklaidai, uždrausti persikai geriausiai tinka kokteiliui „Mėnesiena“ gaminti. O dabar šie persikai nieko nekainuoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2506)