„Koncepciją pateikėme vyriausybiniam svarstymui praėjusią savaitę. Jei mūsų vertinimams, apie kuriuos esu kalbėjęs ne kartą, bus pritarta, imsimės detalesnio darbo“, - pareiškė V. Jevtuchovas, atsakydamas į klausimą apie siūlymo dėl maisto prekių kotelių sistemos projekto pateikimo vyriausybiniam svarstymui terminų.

Pirminė sistemos versija bus taikoma asmenims, turintiems teisę gauti federalines subsidijas, rašo newsru.com. Šie asmenys turės galimybę pasirinkti kortelę arba tiesiogines pinigines išmokas. Jei žmogus pasirinks korteles, jam iš regioninio biudžeto bus išmokėti pinigai Rusijoje pagamintoms maisto prekėms įsigyti.

„Viena vertus, tai bus rusiškų prekių paramos ir palaikymo sistema, kita vertus, žmonėms bus suteikta galimybė įsigyti nemažai prekių su nuolaidomis“, - samprotavo V. Jevtuchovas.
Šių metų vasario mėn. V. Jevtuchovas kalbėjo, kad ši sistema skirta ne tik gyventojų rėmimui. „Ji bus nukreipta į šalies ir vis pirma regioninės žemės ūkio gamybos sektoriaus vystymą“, - tada sakė jis.

Derėtų nepamiršti, kad pastaraisiais metais Rusijoje apie maisto prekių kortelių sistemos taikymą buvo kalbama jau ne kartą. Ši tema buvo aptarinėjama po infliacijos šuolių, sausros ir t.t. 2008 m. įstatymo projektą dėl maisto prekių sertifikatų pensininkams, neįgaliesiems ir kitoms socialiai remtinoms gyventojų grupėms ruošė partija „Vieningoji Rusija“, o šią idėją rėmė tuo metu žemės ūkio ministro pareigas ėjęs Aleksejus Gordejevas.

2010 ir 2012 m. valdininkai buvo grįžę prie skirtingų šios idėjos variacijų – buvo svarstomi sertifikatų ir subsidijų variantai. Vis dėlto Rusijos finansų ministerija visada pasisakydavo prieš šias priemones teigdama, kad šalis jau turi programų, skirtų žemės ūkio gamintojams ir skurstantiems šalies gyventojams remti. Kai kuriuose regionuose parama maisto prekėmis jau dabar vykdoma vienokiu ar kitokiu pavidalu.

Siūlymas imtis tikslinės maisto prekių paramos mažas pajamas gaunantiems šalies gyventojams kaip aktualaus infliacijos problemos sprendimo būdo rinkos metodu nuskambėjo praėjusių metų rudenį vykusiame Federalinės antimonopolinės tarnybos ekspertų posėdyje dėl konkurencijos skatinimo mažmeninės prekybos srityje.

Rusijos pramonės ir prekybos ministerija anksčiau yra žadėjusi vyriausybei pateikti maisto produktų kortelių sistemos modelį iki 2015 m. balandžio mėn. vidurio. Šios ministerijos atstovų teigimu, sistema bus skirta skurstantiems vartotojams, o taip pat ir vietos žemės ūkio produkcijos gamintojams remti.

Rusijos finansų ministerija tokių siūlymų nė karto neparėmė, o idėja nebuvo įgyvendinta. Kai kurie regionai savarankiškai priima sprendimus dėl pagalbos mažas pajamas gaunantiems asmenims skyrimo ir subsidijuoja maisto produktų įsigijimą tam tikroms gyventojų grupėms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (850)