„Rusijoje tuščių prekystalių nebus, lieka klausimas, iš kur atgabenta ir kokios kokybės produkcija jie bus užpildyti“, - įsitikinusi pirmoji Rusijos Dūmos Biudžeto ir mokesčių komiteto pirmininko pavaduotoja Oksana Dmitrijeva.

Anot jos, maisto produktų įvežimo apribojimai nebus naudingi Rusijos gamintojams, nes Rusijai prisijungus prie Pasaulio prekybos organizacijos (PSO) jie prarado konkurencingumą.

Kaip teigia Sankt Peterburgo universiteto Pasaulio ekonomikos katedros ir projekto „PSO katedra“ vadovas Sergejus Sutyrinas, iš JAV į Rusiją tiekiama gyvulininkystės produkcija (jautiena, veršiena ir paukštiena), iš Europos Sąjungos (ES) šalių (Danijos, Suomijos, Prancūzijos ir Baltijos valstybių) į Rusiją tiekiami visų pirma pieno produktai, iš Latvijos – daržovės.

Kaip praneša www.newsru.com, svarbu tai, jog Rusijos federalinė veterinarinės ir fitosanitarinės priežiūros tarnyba „Rosselchoznadzor“ ketina aptarti galimybę plėsti maisto produktų importą su Ekvadoru, Brazilija, Čile ir Argentina.

Atrodo, Rusija dėl mėsos ir pieno produktų tiekimo ketina aktyviau bendradarbiauti su Pietų Amerikos valstybėmis, ypač Brazilija. „Rosselchoznadzor“ vadovas Sergejus Dankvertas susitikęs su Rusijos nacionalinės mėsos gamintojų ir kiaulininkystės asociacijų atstovais pareiškė, kad mėsos ir pieno produktų tiekimo iš Brazilijos apimties didėjimas turės teigiamos įtakos rinkos užpildymui ir užkirs kelią kainų augimui.

Taip pat Rusijos federalinė veterinarinės ir fitosanitarinės priežiūros tarnyba apsvarstė Brazilijos veterinarinės tarnybos garantijas dėl į Muitų sąjungai priklausančių valstybių rinką tiekiamos produkcijos saugumo. Patikrinimo rezultatai parodė, jog Rusija gali atnaujinti bendradarbiavimą su keletu tiekėjų iš Brazilijos.

Remiantis ‚Rossselchoznadzor“ pranešimu, apribojimai įvežti jautienos subproduktus panaikinti 31 įmonei. Teisę eksportuoti savo produkciją gavo 29 jautienos gamintojos, 26 paukštienos gamintojos ir 4 kiaulienos gamintojos. Be to, pirmą kartą Brazilijos įmonėms suteikta teisė tiekti pieno produktus. Kol kas tiekėjų sąraše dvi įmonės – „Confepar“ ir „Perdigao“.

Mažmeninės prekybos tinklų asociacijos vykdomasis direktorius Andrejus Karpovas mano, kad Rusijos mažmeninės prekybos tinklams reikia vieno ar dviejų mėnesių tam, kad būtų tinkamai pakeista produkcija, kurią, atsakydama į Vakarų sankcijas, uždraudė Rusija.

„Bus ieškoma galimybių pakeisti produktus tiek šalies viduje, tiek ir tose valstybėse, kurios nepalaikė sankcijų įvedimo“, - pabrėžė A. Karpovas. Be to, jis mano, jog vietiniams žaidėjams, kurie anksčiau vykdė veiklą tik tam tikrame regione, atsiranda galimybė plėsti savo produkcijos realizavimo rinką.

Anot Rusijos mažmenininkų, importo apribojimai privers juos peržiūrėti parduodamų prekių asortimentą bei tiekėjų sąrašą, o pasakyti kažką konkretesnio galima bus tik po tikslesnio įvedamų apribojimų apibrėžimo. Mažmeninės prekybos tinklo „Diksi Grupp“ prezidentas Ilja Jakubsonas patikino, kad, bet kuriuo atveju, jo vadovaujamas tinklas dės visas pastangas tam, kad būtų užkirstas kelias staigiam kainų augimui ar deficito atsiradimui.

Analitinės įmonės „InfoLine“ generalinis direktorius Ivanas Fediakovas įsitikinęs, kad, maisto prekių saugumo prasme, dalyje kategorijų Rusija gali patenkinti savo poreikius, pavyzdžiui, paukštininkystės produkcijos atveju. Problemų gali kilti, jei Vakarų valstybės uždraus tiekti į Rusiją žemės ūkio kultūrų gamybai būtinas technologijas – įrangą, chemikalus ir sodinukus.

Tokiu atveju Rusijai teks persiorientuoti į Azijos tiekėjus. Eksperto I. Fediakovo vertinimu, importuojamų maisto produktų mažmeninės prekybos tinkluose yra nuo 30 proc. iki 50 proc., priklausomai nuo tinklo ir kategorijos. Anot jo, kuo prekybos centrų tinklas prabangesnis, tuo importuojamų prekių ten daugiau. I. Fediakovo manymu, eiliniam vartotojui importo apribojimas nebus kritinis. Taip pat mažai tikėtina, kad eilinis vartotojas pajaus maisto produktų deficitą.

„X5 Retail Group“ (mažmeninės prekybos tinklai „Piateročka“, „Perekrestok“, „Karusel“) atstovas Vladimiras Rusanovas informavo, kad šiuose prekybos centruose importinių prekių yra apie 40 proc., įskaitant ir ne maisto prekes. Importuojamų maisto prekių yra apie 15–20 proc., priklausomai nuo sezoniškumo.

V. Rusanovo teigimu, jo atstovaujama įmonė persiorientuos visų pirma į Rusijos tiekėjus bei bendradarbiaus su tiekėjais iš Muitų sąjungai priklausančių valstybių, Pietryčių Azijos, Artimųjų Rytų ir Turkijos tiekėjais.

Rusijos Ekonomikos plėtros ministerija pasirengusi atremti ieškinius prieš Rusiją PPO

Rusijos Ekonomikos plėtros ministerija neatmeta galimybės, kad dėl žemės ūkio produkcijos tiekimo iš valstybių, įvedusių sankcijas prieš Rusiją, apribojimo, PPO Rusijai gali būti iškelti ieškiniai. „Neatmetame galimybės, kad šie ieškiniai bus iškelti, tačiau manome, kad jų tikimybė yra maža. Visi mūsų veiksmai atitiko ir toliau atitiks bazinius PPO reikalavimus“, - pareiškė Rusijos Ekonomikos plėtros vadovo pavaduotojas Aleksejus Lichačiovas.

„Tai, ką mes darome, atitinka PPO taisykles“, - patikino Ekonomikos plėtros ministerijos prekybinių derybų departamento direktorius Maksimas Medvedkovas.

ES užginčys Rusijos draudimą importuoti maisto produktus per PPO

Europos Sąjunga sieks atšaukti Rusijos paskelbtą draudimą importuoti maisto produktus per Pasaulio prekybos organizaciją (PPO). Apie tai praneša Europos diplomatijos šaltinis.

Pasak diplomato, politiškai motyvuoti stambaus masto prekybiniai draudimai yra PPO normų pažeidimas. Rusijos apribojimai bus išsamiai išnagrinėti, vėliau greičiausiai bus pateikti atitinkami ieškiniai PPO. Esant būtinybei, artimiausiomis dienomis gali būti sušauktas ES Tarybos posėdis.

Anot diplomatijos šaltinio, ES kol kas nenusprendė, ar bus įvedamos atsakomosios prekybinės priemonės prieš Rusiją. "Iš pradžių būtina pamatyti ir išnagrinėti oficialų produktų, kuriuos Maskva ketina uždrausti, sąrašą. Vėliau bus priimami sprendimai tiek Europos, tiek ir nacionaliniu lygmeniu", - pabrėžė jis.

Diplomato duomenimis, Rusijos paskelbtas draudimas importuoti maisto produktus iš ES gali padaryti milijardų eurų nuostolių tiek Europos, tiek Rusijos vartotojams.

Manoma, kad uždraustų importuoti produktų sąrašas bus paskelbtas ketvirtadienį, rugpjūčio 7 dieną.

Rugpjūčio 6 d. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įsaką "Dėl atskirų specialiųjų ekonominių priemonių taikymo siekiant užtikrinti Rusijos Federacijos saugumą". Juo draudžiama importuoti žemės ūkio produkciją, žaliavas ir maisto produktus iš šalių, kurios ėmėsi sankcijų prieš Rusiją. Tai trečiadienį pranešė Kremliaus spaudos tarnyba. Apribojimai galios metus. Valstybės vadovas nurodė vyriausybei parengti produktų, kuriems bus taikomas draudimas, sąrašą. Taip pat paskelbta, kad ministrų kabinetas parengs priemones, kurios užkirstų kelią žemės ūkio ir maisto produktų nepagrįstam kainų augimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (584)