„Mes bandome pamokyti bankus patiems prižiūrėti operacijas, susijusias su pinigų gryninimu“, – dar rugsėjį sakė Rusijos centrinio banko finansinės stebėsenos ir valiutos kontrolės departamento direktorius Jurijus Polupanovas.

Centrinis bankas pateikė naujų kontrolės reikalavimų ir pageidavimų bankams: analizuodamas blogas finansines operacijas, Rusijos centrinis bankas fiksuoja bankų reakcijos greitį ir priimamų sprendimų savarankiškumą. Rusijos centrinis bankas, anot J. Polupanovo, sako, kad bankai rekomendacijų paiso.

Tai patvirtina ir statistika, pavyzdžiui, bankas „VTB 24“ trečiąjį ketvirtį beveik 4000 organizacijų atsisakė atidaryti atsiskaitomąsias sąskaitas, teigia valstybino banko direktorių valdybos pirmininkas Michailas Zadornovas: „Remiantis mūsų vidaus kontrolės metodika, esame 100 proc. tikri, kad šios organizacijos neketino užsiimti veikla, kurią deklaravo užsiimsiantys“.

M. Zadornovas žada ir toliau tęsti tokią politiką, nes masinis veiklos leidimų naikinimas, susijęs su finansine stebėsena, į didžiuosius bankus atveda labai daug tokių fiktyvių bendrovių, kurios atlieka abejotinas operacijas.

Klientai turi kitų priežasčių nerimauti. „Veikla klientų, kuriems „Alfa Bank atsisakė teikti paslaugas – dar viena informacinis išpuolis prieš banką“, – sako banko vadovas Aleksejus Marėjus.

Be to, „Alfa Bank“ klientai gauna pranešimų apie tariamai artėjantį banko žlugimą. „Alfa Bank“ akcininkai iš banko ir iš šalies atsiėmė visus savo aktyvus“, - teigia vienas portalo banki.ru skaitytojas, asmeniškai gavęs tokį pranešimą. Skelbiama, kad tokie pranešimai siuntinėjami tiek Maskvoje, tiek regionuose.

Analogiška informacija pasirodė ir kai kuriuose žiniasklaidos priemonėse, socialiniuose tinkluose. „Jandex“ antradienio vakarą užfiksavo padidėjusį kiekį užklausų dėl „Alfa Bank“ bankroto, skelbia paieškų sistemos atstovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)