Maskvoje gyvenanti lietuvė Sandra trečiadienį patvirtino „Delfi“, kad eilių prie bankomatų Rusijos sostinėje išties yra ir jos didelės. Apie tokią situaciją ji pasakojo dar pirmadienį, o dabar, pasak moters, situacija dar sunkesnė.

„Žmonės panikuoja ir stengiasi išsigryninti pinigus. Kai kurie bankai savo išmaniosiose programėlėse nurodo žemėlapyje bankomatus ir grynųjų pinigų kiekį juose. Tai labai patogu, nes Maskva – didžiulis miestas ir reikia labai daug jėgų bei laiko, ieškant bankomato su pinigais“, – sakė Sandra.

Kalbėdama apie produktus parduotuvėse ji teigė, kad viskas yra pakankamai ramu.

„Nuo 2014 metų, kai buvo įvestas embargo, Rusijoje pakankamai neblogai išsivystė nuosava maisto pramonė, atsirado daug gamintojų ir tiekėjų, būtent vietinių. Todėl situacija yra pakankamai stabili“, – sakė Maskvos gyventoja.

„Bet, reikia pažymėti, kad valiutų kursai yra visiškai nenuspėjami. (...) Valiutos pasikeisti labai sunku – bankai nenoriai parduoda dolerius ir eurus, kursas yra itin nepalankus. Bet žmonės stengiasi iš paskutiniųjų, nes nežino, kas bus toliau. „Apple Pay“, „Google Pay“ daugumos bankų nebeveikia. Žodžiu, „linksma“, – pirmadienio nuotaikas reziumavo Sandra.

Lietuvos bankas (LB) skelbia, kad šiuo metu 1 euras lygus 117,2 Rusijos rublio. Pastarosios valiutos kursas euro atžvilgiu per kelias dienas krito 26,6 proc.

„Neilgai grojo muzika“

Rusijos veikiančios specializuotos žiniasklaidos teigimu, savaitės pradžioje strigo viešojo transporto apmokėjimas. Rusai į situaciją reaguoja labai įvairiai: dalis skiria dėmesio Rusijos politikai ir V. Putinui, kiti ieško sprendimų, treti – bando žvelgti į nelinksmą situaciją su humoru.

Pirmoji Rusijoje verslui skirta radijo stotis „Business FM“ savo portale bfm.ru skelbė, kad šalies gyventojai susiduria su bekontakčių mokėjimų trikdžiais, taip pat apmokėdami prekes parduotuvėse.

Pasak šio šaltinio, iš įvairių šalies regionų plaukė pranešimai apie eiles prie bankomatų, jų būta ir Maskvoje. O Maskvos transporto departamentas pareiškė, kad metropolitene sustiprins kasų darbą dėl problemų su „Apple Pay“ ir „Google Pay“.

Portalas anksčiau citavo kalbintus gyventojus Maskvoje: pvz., vienai moteriai nepavyko apmokėti kelionės į darbą su „Google Pay“, kita bandė išsiimti grynųjų „Sberbank“, bet dėl ribojimų pavyko išgryninti tik 3,5 tūkst. rublių. Dar vienas vyras sakė matęs Maskvoje didelę eilę prie „Tinkoff“ bankomato, o prie „Sberbank“ bankomato netoliese tokių eilių nebuvo.

„Telegram“ dalijamasi informacija, kad kai kas jau sukūrė botą, kuris kas sekundę tikrina bankomatus ir siunčia pranešimą apie inkasaciją į kanalą – taip atrasti grynųjų gyventojams tapo lengviau, nereikia tiek stovėti eilėse, bet, apgailestaujama, ir ši priemonė ne visada pasiteisina.

Tiesa, yra ir nemažai internetinių resursų, kuriuose aiškinama, jog situacija visiškai normali ir jokių eilių nėra.

Portalas vc.ru, įvardijantis save stambiausia rusiškajame internete platforma verslininkams ir aukštos kvalifikacijos specialistams, savaitės pradžioje skelbė, kad stringa „Spotify“ apmokėjimas iš „Sber“ („Sberbank“) ir „Tinkoff“ bankų kortelių.

Ir patys vc.ru redaktoriai aiškino negalėję apmokėti šios muzikos platformos paslaugų iš „Alfa Bank“ ir „Sbero“ kortelių, o kartu – užsiregistruoti „Netflix“ paslaugoms su „Tinkoff“ ir „Alfa Bank“ kortelėmis. „Tinkoff“ atstovai aiškino rusų portalui, kad „Netflix“ problema susijusi su banku tarpininku, kuris įtrauktas į sankcijų sąrašą.

Kai kurie šios platformos naudotojai karčiai pažymėjo, kad „neilgai grojo muzika“, kiti liepė naudotis piratiniais resursais.

Ekonominė izoliacija tęsiasi

Aktyvėjant karo veiksmams Ukrainoje, griežtėja ir sankcijos, kurias patiria Rusija.

Europos Sąjunga iš pasaulinio SWIFT tinklo pašalino septynis Rusijos bankus, griežtindama sankcijas dėl Maskvos karo Ukrainoje, praneša ELTA.

Iš šio saugaus tarpbankinių pranešimų tinklo, kuriuo galima vykdyti operacijas pašalinti „VTB bankas“, Otkritije, ir kai kurie kiti, teigiama oficialiame ES leidinyje.

Sąraše neįvardyti du pagrindiniai Rusijos bankai – „Sberbank“ ir „Gazprombank“, kurie buvo palikti prijungti prie SWIFT, kad ES šalys galėtų atsiskaityti už Rusijos tiekiamas dujas ir naftą.

Pirmadienį įsigaliojo Europos Sąjungos sankcijos Rusijos centriniam bankui ir aviacijai. Rusijos centrinis bankas pirmadienį paskelbė didinantis bazinę palūkanų normą iki 20 procentų nuo 9,5 procento.

Reguliuotojas teigė, kad imasi skubių priemonių, nes Rusijos ekonomikos padėtis „drastiškai pasikeitė“. Bankas teigė, kad tai jam leis „palaikyti finansinį ir kainų stabilumą ir apsaugoti piliečių santaupas nuo nuvertėjimo“.

O Rusijos gyventojams savo ruožtu nebeleidžiama išvykti iš šalies su daugiau nei 10 tūkst. JAV dolerių ekvivalentiška suma.

Tuo metu BNS skelbia, kad JAV mokėjimų kortelių milžinės „Visa“, „Mastercard“ ir „American Express“ patvirtino, jog dėl tarptautinių sankcijų, kuriomis reaguojama į Rusijos invaziją į Ukrainą, blokuoja Rusijos bankus savo atsiskaitymų tinkluose.

„Visa“ savo interneto svetainėje nurodė, kad „imasi skubių veiksmų, idant užtikrintų galiojančių sankcijų laikymąsi, ir yra pasirengusi laikytis papildomų sankcijų, kurios gali būti įvestos“.

„American Express“ pabrėžė, kad nors jos verslas Rusijoje yra „nedidelis“, „nuo pat šios krizės pradžios laikosi JAV ir tarptautinių sankcijų“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės