2015 metais mėsos vartojimas mažėjo 3 proc. iki 10,3 mln. tonų, o 2014 metais – 2 proc., nors nuo 2009 metų jis nepertraukiamai augo. Dar daugiau – 10 proc. – smuko jautienos vartojimas, teigė ekspertas.

Maskvos tarptautinės prekybos centro duomenimis, per dešimt 2015 metų mėnesių mėsos ir subproduktų importas krito 31,5 proc. iki 921 tūkst. tonų, o skaičiuojant pinigais – 42,7 proc. iki 2,5 mlrd. dolerių.

Auga tik „netradicinės paukštienos rūšių“ (kalakutienos, antienos, žąsienos) gamyba. Kalakutienos gamyba vien 2015 metais išaugo 34,9 proc.

Kalakutienos gamyba, žinybos duomenimis, padidėjo 34,9 proc. iki 205 tūkst. tonų. Analitinės agentūros „Global Reach Consulting“ (GRC) duomenimis, kalakutienos gamyba Rusijoje per pastaruosius 10 metų išaugo 7,5 karto.

Nacionalinės mėsos asociacijos vykdomojo komiteto pirmininkas Sergejus Jušinas agentūrai patvirtino, kad 2015 metais rekordiškai augo kalakutienos gamyba, bet atkreipė dėmesį į žemą bazę.

Prieš 10 metų Rusijoje būdavo užauginama 28 tūkst. tonų kalakutienos, tačiau nuo tų laikų šios paukštienos rūšies vartojimas išaugo nuo 200 g iki 1,5 kg žmogui per metus, nors Jungtinėse Valstijose vienas žmogus per metus suvalgo 9 kg, o Europoje – 4 ar 5 kg kalakutienos.

Kalakutiena jau nebėra nišinis produktas, jos gaminių asortimentas kiekvienais metais plečiasi, o kai kuriuose prekybos centruose ši mėsa užima netgi atskirą lentyną, pasakojo konsultacinės bendrovės „Agrofood Strategies“ prezidentas Albertas Davlejevas.

Antros pagal dydį Rusijos mažmeninės prekybos atstovės „X5 Retail Group“ (prekybos centrai „Piateročka“, „Perekrestok“ ir „Karusel“) atstovai patvirtino, kad kalakutienos paklausa auga. Prekybos centruose „Perekrestok“, jų duomenimis, kalakutienos pardavimai 2014 metais augo 30 proc., 2015 metais – 20 proc. Kalakutienos dalis bendroje mėsos kategorijoje prekybos centruose „Perekrestok“ nuo 13 proc. 2014 metais išaugo iki 20 proc. 2015 metais.

Tyrimų bendrovės „Romir“ skaičiavimu, pirmąjį 2015 metų pusmetį, palyginus su tuo pačiu 2014 metų periodu, mėsai išleidžiama suma vidutiniame parduotuvės čekyje (neatmetus infliacijos) išaugo 29 proc., nors mėsa buvo perkama 5 proc. rečiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (279)