Staigus socialiai reikšmingų produktų brangimas regionuose, infliacija ir nedrąsios kalbos apie naują ekonominę krizę, prilygsiančia 2008 m. krizei, verčia regionines valdžios struktūras ir vėl svarstyti maisto produktų kortelių sistemą, kuri padėtų apsaugoti mažas pajamas gaunančius Rusijos gyventojus. Už šias korteles bus galima įsigyti ribotą maisto produktų rinkinį fiksuota kaina. Kortelių sistemos idėja sudomino ir Maskvą.

Vyriausybėje apie strategiją, skirtą mažas pajamas gaunančių Rusijos gyventojų apsaugojimui nuo maisto produktų kainų augimo ir maisto prekių kortelių, skirtų skurstantiesiems, dalijimą kalbama jau nuo 2008 m. Tada šią idėją pateikė dabar jau buvęs Rusijos žemės ūkio ministras Aleksejus Gordejevas.

Jo įpėdinis Nikolajus Fiodorovas žengė dar toliau: apsispręsta dėl regionų, kuriuose ši sistema bus išmėginta, ir nustatyta tiksli šios sistemos įdiegimo data – 2015 m. pabaiga. N. Fiodorovas manė, kad tuo metu jau turėtų būti parengta įstatyminė bazė, būtina šios programos įgyvendinimui, maisto produktų kortelių veikimo sistema ir produktų, kuriuos galima bus įsigyti už šias korteles, sąrašas, rašo rusplt.ru.

Šią sistemą planuojama išmėginti Mordvijos, Saratovo, Omsko ir Uljanovsko srityse. Pagal maisto produktų kortelių projektą už šias korteles bus galima įsigyti tik Rusijoje pagamintas prekes. Taip pat numatoma, kad šiomis kortelėmis nebus galima atsiskaityti už alkoholinius gėrimus ir tabako gaminius. Į šias korteles galės pretenduoti daugiavaikės ir nepilnos šeimos, vienišos motinos ir neįgalieji. Jei ši sistema pasiteisins, planuojama ją taikyti visoje šalyje.

Kol kas Rusijos Žemės ūkio ministerija netikslina, kokią sumą per mėnesį ketinama skirti vienam Rusijos gyventojui, tačiau teigiama, kad įgyvendinant šį projektą bus remiamasi JAV pavydžiu.

Pastarąjį kartą maisto produktų kortelės buvo aktyviai aptarinėjamos 2008 m. – tada Rusijos gyventojai sparčiai skurdo, o pirmos būtinybės prekių (pieno, duonos, aliejaus, grikių ir kt.) kainos augo ne dienomis, o valandomis. Sachalino gubernatorius Aleksandras Chorošavinas tada skambino pavojaus varpais ir teigė, kad maisto prekių kortelės yra neišvengiamos.

Tuo metu apie šias korteles buvo kalbama ne tik Rusijos Tolimųjų Rytų regione, tačiau taip pat ir didžiuosiuose Rusijos miestuose. Sankt Peterburgo valdžia, susirūpinusi dėl brangstančios duonos, mėgino įrodyti, kad sprendimas dėl maisto produktų kortelių labai teisingas.

Sankt Peterburge svarstoma galimybė dalinti maisto produktų korteles arba produktų talonus“, - tada kalbėjo Sankt Peterburgo savivaldybes Ekonominės plėtros, pramoninės politikos ir prekybos komiteto pirmininko pavaduotojas Jurijus Rakovas. Vis dėlto duonos kainos buvo sureguliuotos, todėl kortelių taikyti neteko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (311)