Iš visų Davose aptariamų ekonominių problemų Rusijoje aktualios trys: naftos kaina, infliacijos pagreitis ir recesija. Visų šalies atstovų pasisakymuose nuolat buvo girdimi tokie žodžiai kaip "barelis" ar "kubinis metras".

Arkadijus Dvorkovičius kalbėjo apie energijos išteklių kainas. Jis teigė, kad Rusija sumažins "nereikalingas išlaidas" dėl krintančių naftos kainų, t.y. atsisakys kai kurių savo investicijų ir neefektyvių subsidijų. Pareigūnas pabrėžė, kad valdžios institucijoms pavyks išlaikyti socialinį stabilumą. "Gyvenimo kokybė (šiuo metu) yra geresnė nei prieš dešimt ar net penkerius metus. Turime įrankių padėčiai stabilizuoti", - patikino A. Dvorkovičius.

Šiuo klausimu įdomiai pasisakė Prancūzijos naftos bendrovės "Total" vadovas Patrickas Pouyanne. Jis prognozavo, kad vidutinės trukmės perspektyvoje naftos kainos grįš į ankstesnį lygį ir paaiškino, kad naftos bei dujų pramonė veikia cikliškai - tereikia palaukti, kol švytuoklė persisvers į kitą pusę.

Banko VTB vadovas Andrejus Kostinas, savo ruožtu, paminėjo beveik visas skausmingas Rusijos ekonomikos problemas. Atsakydamas į "Bloomberg" reporterių klausimus, jis palygino šalies ūkį su žmogaus organizmu.

"Kartais susergame. Galime gydytis tiek nuo laikinų, tiek ir nuo chroniškų susirgimų. Rusija kenčia nuo abiejų", - sakė A. Kostinas. Jis patikslino, kad laikinomis ligomis laiko sankcijos ir naftos kainas, t.y. klausimai, kurie anksčiau ar vėliau bus išspręsti. Lėtinės šalies ligos - struktūrinės Rusijos ekonomikos problemos.

VTB vadovas sakė, kad infliacija Rusijoje gali viršyti 10 procentų, o BVP kris trimis procentiniais punktais. A. Kostinas taip pat teigė, kad naftos kaina turėtų stabilizuotis ties 50-60 JAV dolerių už barelį riba. Apskritai šie metai gali tapti sunkiausi Rusijos ekonomikai, sakė jis. "Mes išgyvensime, ekonomika pradės augti 2016 m. Tačiau tam turime imtis struktūrinių reformų", - pabrėžia VTB vadovas.

Buvęs Rusijos finansų ministras Aleksejus Kudrinas taip pat nepaliko nuošalyje naftos problemos. Duodamas interviu leidiniui "Russia Today" jis pasakė, kad Davose daugiausia surinko energijos išteklių vartotojai ir jiems nėra pelningas naftos kainų kilimas.

"Matyt, pagrindiniai eksportuotojai, pavyzdžiui, Saudo Arabija ir JAE, šiandien mato patikimą stabilumo lygį. Kuriam laikui kaina turėtų nukristi - taip bus sumažintas susidaręs pasiūlos perteklius", - sakė jis.

Anot A. Kudrino, norint išspręsti struktūrines ekonomikos problemas reikia imtis reformų. "Jei mes sugebėsime pertvarkyti savo ekonomiką ir pasiekti sankcijų panaikinimą, Rusijos Federacija atgaus savo buvusį statusą ir net jį sustiprins. Tačiau tik per ateinančius 10 ar daugiau metų", - kalbėjo pareigūnas.