Apie tai trečiadienį paskelbė Rusijos ekonomikos plėtros ministras Aleksejus Uliukajevas, praneša naujienų agentūra „RIA Novosti".

„Šios sankcijos yra suasmenintos, nukreiptos prieš atskirus fizinius asmenis ar atskiras įmones, jos ne sektorinio pobūdžio, todėl manau, kad ir mums čia teks ieškoti kokio simetriško atsako", - nurodė pareigūnas.

A. Uliukajevas taip pat teigė Paryžiuje susitikęs su Prancūzijos užsienio reikalų ministru Laurentu Fabiusu bei ekonomikos ir pramonės ministru Emmanuel Macronu. Derybų metu apie sankcijas kalbėta nebuvo.

„Manome, kad dėl šios problemos atsakingi mūsų kolegos, ne mes atrišome sankcijų maišą, o jie, todėl užrišti jį taip pat turi jie", - pabrėžė ministras.

JAV valstybės ir prekybos departamentų pareigūnai rugsėjo 2 d. pranešė padidinę „į juodąjį sąrašą" patenkančių Rusijos įmonių gretas.

Tokiu būdu norima užtikrinti sankcijų prieš Maskvą dėl krizės Ukrainoje veiksmingumą ir garantuoti, kad šalis laikysis branduolinių apribojimų režimo, kuris įvestas Iranui, Sirijai ir Šiaurės Korėjai. JAV prekybos departamento Pramonės ir gynybos biuras į įmonių, kurioms taikomos sankcijos, sąrašą įtraukė dar 29 bendroves.

Teigiama, kad jų veikla „prieštarauja nacionaliniam saugumui ir JAV užsienio politikos interesams". Naujomis taisyklėmis siekiama sugriežtinti JAV sankcijas į „juoduosius sąrašus" patekusioms Rusijos bendrovėms, tarp jų valstybinei naftos įmonei "Rosneft", taip pat Krymo regiono Kerčės, Feodosijos, Eupatorijos, Sevastopolio ir Jaltos uostams.

Savo ruožtu JAV valstybės departamentas numatė bendrovėms iš Rusijos, Kinijos, Sudano, Turkijos ir Jungtinių Arabų Emyratų nuobaudas už tariamai teikiamas Iranui, Sirijai ir Šiaurės Korėjai medžiagas, reikalingas norint sukurti masinio naikinimo ginklų.

Sąraše yra penki Rusijos subjektai ir jų antrinės įmonės: Tūlos įrankių konstravimo biuras, bendrovė „Katod", įmonė „NPO Mašinostrojenija", Rusijos orlaivių gamybos bendrovė ir valstybinė ginklų eksportuotoja „Rosoboronexport".

Dokumentuose teigiama, kad šios priemonės bus taikomos dvejus metus nuo įsigaliojimo dienos.