Rusijos veterinarijos tarnyba „Rosselchoznadzor“ pranešė, jog Smolensko patikros punkte sustabdyta 20 vilkikų su kiaulienos lašinių kroviniu. Automobiliai - iš įvairių ES šalių, tačiau krovinių dokumentai išduoti Lietuvoje. Kroviniai bus grąžinti atgal į Europos Sąjungą.

„Rosselchoznadzor“ vadovas Sergejus Dankvertas, agentūros „Interfax“ paprašytas paaiškinti, ar šis faktas reiškia, kad Rusija uždraudė kiaulienos importą iš ES, pareiškė: „Nieko mums uždraudinėti nereikia. Mes reikalaujame vykdyti veterinarijos sertifikato kiaulienos tiekimui į Rusiją sąlygas, dėl kurio su ES buvo susitarta 2006 metais, taip pat tuo pat metu pasirašyto memorandumo sąlygas“.

„Pagal veterinarijos sertifikato sąlygas, Europos veterinarijos tarnybos neprivalo sertifikuoti į Rusiją gabenamą kiaulių produkciją, o mūsų inspektoriai neturi teisės jos priimti“, - pabrėžė „Rosselchoznadzor“ vadovas.

Pasak S.Dankverto, veterinarijos sertifikatas numato, jo į Rusiją gali būti tiekiama kiauliena tik iš tų ES regionų, kuriuose trejus metus nebuvo kiaulių maro.

S.Dankverto žodžiais, Lietuvoje užfiksuoti kiaulių maro atvejai, ir ES privalo atsakingai nustatyti regioną, kuriame ši liga siaučia, ir skelbti padidintos grėsmės zoną.

Tai, kad padidintos grėsmės zona yra paskelbti tik šeši Lietuvos rajonai, S.Dankvertas pavadino „net ir kritikai netinkamu faktu“.

„Europiečiai pateko į keblią padėtį, kurią siekia palengvinti, nepaisydami tarptautinių reikalavimų“, - sakė „Rosselchoznadzor“ vadovas.

S. Dankvertas taip pat pranešė, jog šią situaciją jis aptarė su Europos Komisijos Sveikatos ir vartotojų reikalų generalinio direktorato atstovais.

„Dabar laukiame jų pasiūlymu - dabar viskas europiečių rankose“, - pridūrė S.Dakvertas.

Jis teisingu pavadino Lietuvos sprendimą ženkliai sumažinti šernų populiaciją.

„Tą pati turime daryti Kaliningrado srityje, kad mūsų priemonės atitiktų ES vykdomas“, - sakė Rusijos veterinarijos tarnybos vadovas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (140)