„Skirtingai nuo paplitusių stereotipų priminčiau, kad Lietuvos sunkumai prekyboje su Rusija prasidėjo 2013 m. pabaigoje. Tai lėmė silpnėjantis rublis ir jos ekonomika“, - antradienį surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo finansų ministras.

DELFI primena, kad per metus Rusijos rublis prarado pusę savo vertės JAV dolerio atžvilgiu, taip pat gerokai sumažėjo naftos kaina, nuo kurios labai priklauso Rusijos biudžeto pajamos, Vakarai kai kurioms Rusijos įmonėms ir asmenims taiko sankcijas, draudžiančias bet kokį bendradarbiavimą.

Kitas iššūkis – euro zona. Per pirmuosius dešimt mėnesių Lietuva į Europos Sąjungą eksportavo 55 proc. savo prekių. Ministro nuomone, kol Lietuvos produkcija yra pigesnė nei kitų šalių tiekėjų, ji yra konkurencinga ir turi daugiau galimybių išsilaikyti rinkoje.

Rimantas Šadžius
„Trečias faktorius, kuris kelia nerimą yra mūsų verslo pesimizmas. Jis sudaro keletą punktų žemiau nulio. Euro įvedimas, kitos galimybės surasti naujas rinkas turėtų paskatinti verslo optimizmą. Verslo nuotaikos labai lemia investicijas“, - kalbėjo R. Šadžius

Šiems metams Finansų ministerija prognozuoja 2,9 proc. BVP augimą, kitais metais laukiama 3,4 proc.

„Manau, kad būtų gerai, jeigu kitąmet turėtume 2,7-2,9 proc. realų ekonomikos augimą (atėmus infliaciją)“, - teigė ministras.

R. Šadžius tvirtino, kad kitąmet naujų mokesčių neplanuojama, esą kitąmet neturėtų būti plečiamas nei nekilnojamojo turto mokestis ir nebus įvedamas automobilių mokestis.

Su euru bus psichologinių iššūkių

Nuo sausio 1-osios Lietuva taps devynioliktąja euro zonos nare.

„Euro įvedimas reiškia dingusias konvertavimo išlaidas, pigesnius kreditus ir pigesnes investicijas. Apskritai kalbant tai yra daugiau pigesnių pinigų, kuriuos reikia tinkamai panaudoti ir nesusidaryti iliuzijos, kad tai atsirado dėl to, kad turimas projektas pasidarė geresnis. Tiesiog sumažėjo rizika ir kreditai atpigo. Jeigu apsidžiaugę naujomis investicijomis nepasirūpinsime prekių pardavimu ir jų konkurencingumu, tada gali laukti nesėkmė“, - apie galimybes verslui kalbėjo jis.

Paprastiems vartotojams, ministro nuomone, psichologinių iššūkių bus, nes reikės priprasti prie naujo kainų masto.

„Pripažįstu, kad aš pats dar nepripratau“, - sakė R. Šadžius. Kainos dviem valiutomis bus skelbiamos pusę metų po euro įvedimo.

Europos Komisija pasiūlė terminą pratęsti iki kitų metų pabaigos, tačiau tam dar turi pritarti Vyriausybė ir Seimas.

R. Šadžius tvirtino, kad įvedus eurą žmonės turėtų racionaliai planuoti savo laiką ir pirmosiomis dienomis nesistumdyti eilėse, o pinigus pasikeisti kiek vėliau, pavyzdžiui, kovo mėnesį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (678)