Rusijos vicepremjeras Arkadijus Dvorkovičius pareiškė, kad vaisių ir daržovių importo draudimas gali būti atidėtas „kelioms savaitėms“, jog Rusijos įmonės galėtų rasti naujų tiekėjų ir būtų išvengta kainų augimo, pirmadienį pranešė valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Apie šias naujas sankcijas, tarp kurių numatyta uždrausti Turkijos statybos įmonėms dirbti Rusijoje ir įvesti apribojimus kelių transportui, buvo pranešta vyriausybės susirinkime, kuriam pirmininkavo ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas.

Pasak pranešimo, D. Medvedevas paragino įvesti sankcijas, kurios „padarytų didžiausią poveikį Turkijai, tačiau minimaliai pakenktų mūsų ekonominiams interesams“.

DELFI primena, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas lapkričio 28 d. pasirašė įsaką dėl sankcijų prieš Turkiją įvedimo. Šis dokumentas – tai Rusijos atsakas į Turkijos karinių oro pajėgų naikintuvo numuštą rusų bombonešį, kuris dalyvavo karinėje Rusijos ir Sirijos oro pajėgų operacijoje.

V. Putino pasirašytame įsake nurodoma panaikinti bevizį režimą su Turkija, o taip pat ir susisiekimą užsakomaisiais skrydžiais su šia šalimi, rekomenduojama atsisakyti kelionių pardavimo į šią šalį, nurodoma apriboti turkiškos produkcijos tiekimą į Rusiją, riboti Turkijos bendrovių dalyvavimą įgyvendinant projektus Rusijoje ir Turkijos piliečių darbą Rusijos bendrovėse.

Egiptas savo ruožtu pareiškė pasirengęs pakeisti į Rusiją įvežti iš Turkijos draudžiamas prekes savo produkcija. Egipto pramonės ir prekybos ministras kreipėsi į kolegą Rusijoje su prašymu pateikti svarbiausios produkcijos iš Turkijos sąrašą tam, kad Kairas galėtų surengti importuotojų iš Rusijos vizitą į bendroves Egipte, rašo „Sputnik“.

Diena anksčiau Rusijos žemės ūkio ministras Aleksandras Tkačiovas patikino, kad rusai nepajaus prekių iš Turkijos stygiaus šalies rinkoje. Jo teigimu, alternatyviais tiekėjais gali tapti Azerbaidžanas, Uzbekistanas, Marokas ir Izraelis. Vis dėlto Egipto A. Tkačiovas vardindamas galimus alternatyvius tiekėjus nepaminėjo.

Rusijos žemės ūkio ministerijos pateikiamais duomenimis, 2014 m. į Rusiją iš Turkijos atgabenta maisto prekių ir žemės ūkio produkcijos už 1,7 mlrd. JAV dolerių (1,61 mlrd. eurų), metais anksčiau į Rusiją iš Turkijos importuotos produkcijos vertė buvo panaši. Be to, produkcija iš Turkijos sudaro 4 proc. viso Rusijos maisto prekių importo.

Per dešimt 2015 m. mėnesių Turkija į Rusiją įvežė maisto prekių už 1 mlrd. JAV dolerių (0,95 mlrd. eurų), o tai 20 proc. mažiau nei per tą patį laikotarpį prieš dvejus metus.

Turkija į Rusiją tiekia citrusinių vaisių, o taip pat ir pomidorų, kurie sudaro ketvirtadalį bendros maisto prekių iš Turkijos į Rusijos rinką importo apimties.

Taip pat Rusija iš Turkijos importuoja vynuogių (10 proc.), saulėgrąžų (5 proc.), nedidelius kiekius įvairių daržovių ir vaisių, konditerijos gaminių ir šviežios žuvies.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (274)