„Evercore“ įkūrėjas ir generalinis direktorius bei buvęs JAV finansų ministro pavaduotojas Rogeris Altmanas pareiškė, kad Rusiją įmanoma sustabdyti nepaleidus nė vieno šūvio, skelbia Gazeta.ru, remdamasi „The Wall Street Journal“.

Ekspertas pabrėžia, kad yra vienas variantas – valiutų arba bankų griūtis gali veiksmingai išmušti žemę iš po kojų net ir galingiausiai valstybei.

Kaip tvirtina R. Altmanas, vis aštrėjanti situacija Ukrainoje daugumą paskatino daryti išvadą, kad Rusijos negali sustabdyti nei ekonominės sankcijos, nei diplomatinės derybos. Be to, vis garsiau reiškiami siūlymai Ukrainai padėti ginkluote. Nepaisant to, Vakarų arsenale yra viena itin veiksminga strategija, galinti visiems laikams užbaigti krizę Ukrainoje ir pažaboti galimas Maskvos ambicijas Baltijos šalyse ar kituose regionuose, rašo straipsnio autoriai.

R. Altmanas įsitikinęs: Maskvą, šiuo metu stebinčią vis gilėjančią ekonominę krizę ir kenčiančią nuo griežtinamų finansinių sankcijų, priversti trauktis gali sankcijų ir pasaulinio kapitalo rinkų tandemas. Anot specialisto, būtent šios finansų rinkos yra pati galingiausia jėga visame pasaulyje, jos žymiai galingesnės už bet kurią pasaulio karinę jėgą ar ginklus. Be to, jos gali lemti pokyčius, kurių pasiekti diplomatinėmis ar karinėmis priemonėmis pasiekti niekada nepavyktų, įsitikinęs ekspertas.

Šiuo metu Rusijai Vakarų taikomos sankcijos gana veiksmingos – tiek tiesiogine, tiek perkeltine prasme, pažymima straipsnyje. Pirmuoju atveju tokios priemonės užkerta kelią Rusijos valstybiniams bankams ir korporacijoms vykdyti veiklą Europoje ar Amerikoje, o antruoju – jos prieš Rusiją nuteikinėja kapitalo rinkas, paaiškina R. Altmanas.

Rusija – ne Šiaurės Korėja. Maskva yra pilnavertė pasaulinių rinkų dalyvė, pabrėžia ekspertas. R. Altmanas atkreipia dėmesį, kad įmanomas ir toks variantas, kai valiutų ar bankų sektoriaus žlugimas gali veiksmingai išmušti žemę iš po kojų bet kuriai galingai pasaulio valstybei. Būtent dėl šios priežasties Vašingtonui ir Briuseliui derėtų ir toliau tokiomis priemonėmis spausti Maskvą. Rusija, nors ir galėtų reaguoti karinėmis priemonėmis, būdų, kaip pasipriešinti tokioms sankcijoms, neturi, pabrėžia R. Altmanas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (317)