Šių metų sausį paskelbtas embargas - tai tik vienas iš daugelio ginčų tarp ES ir Rusijos, sprendžiamų PPO lygmeniu. Pasak Maskvos, kiaulienos importas iš ES valstybių uždraustas dėl ES aptikto afrikinio kiaulių maro - tokį argumentą Briuselis kategoriškai atmeta.

Birželį ES pateikė PPO skundą.

Ketvirtadienį per PPO ginčų sprendimo komisijos posėdį Rusijos diplomatai pasinaudojo savo teise pasipriešinti planams steigti nepriklausomą prekybos ir teisės ekspertų komisiją. Pagal PPO taisykles, Maskva tą daryti galės tik kartą, todėl Briuselis turės galimybę vėliau pateikti dar vieną prašymą.

Nors afrikinis kiaulių maras nekelia grėsmės žmonėms, jis gali būti mirtinai pavojingas kiaulėms.

Rusija įvedė embargą gyvų kiaulių ir kiaulienos importui po to, kai Lenkijoje ir Lietuvoje dviem šernams buvo nustatytas afrikinis maras.

Trečiadienį ES nepriklausanti Šveicarija taip pat uždraudė importą iš Bulgarijos ir Rumunijos ir kai kurių Latvijos bei Kroatijos regionų.

Birželio pabaigoje trys nugaišę šernai buvo aptikti netoli sienos su Baltarusija, iš kur, manoma, šis virusas ir paplito. Iškart po šių pranešimų Latvijos Saeima dėl afrikinio kiaulių maro (AKM) protrūkio paskelbė nepaprastąją padėtį ir išleido nurodymą masiškai skersti kiaules.

Nors PPO narėms leidžiama apriboti prekybą dėl priežasčių, susijusių su sveikata, Briuselis tvirtina, kad Rusijos draudimas visiškai nedera.

Tiek Lenkija, tiek Lietuva yra svarbios Europos kiaulienos sektoriaus dalyvės; šiame sektoriuje dominuoja tokios šalys kaip Danija, Vokietija ir Nyderlandai.

Rusija nuo seno yra viena svarbiausių ES kiaulienos rinkų, perkančių per metus šios produkcijos už 1,4 mlrd. eurų.

Anot Briuselio, šis sektorius praranda keturis milijonus eurų per dieną dėl šio draudimo.

ES kaltina Rusija diskriminacinėmis ir neproporcingomis prekybos priemonėmis, pastebėdama, kad importas iš Maskvos sąjungininkės Baltarusijos leidžiamas, nors šioje šalyje taip pat buvo nustatyta AKM atvejų.

Nuo tada, kai 2012 metais įstojo į PPO, Rusija yra uždraudusi įvežti į šalį pieno, šokolado bei vyno iš įvairių buvusių sovietinių respublikų.