Pernai Ukrainoje buvo apribotas Rusijos mokėjimų sistemų darbas.

Pagal įstatymo "Dėl nacionalinės mokėjimų sistemos" pataisas, perlaidos iš Rusijos per užsienio mokėjimų sistemas draudžiamos į tas šalis, kurios apribojo Rusijos mokėjimo sistemų darbą savo teritorijoje.

Praėjusių metų spalį Ukrainoje buvo uždrausta Rusijos mokėjimų sistemų veikla. Draudimas buvo taikomas tokioms mokėjimų sistemoms kaip "Zolotaja Korona", "UniStream" ir kitoms.

Pervesti į tokias šalis pinigus galima bus tik atidarius banko sąskaitą arba per mokėjimų sistemą, kuri tiesiogiai ar netiesiogiai kontroliuojama Rusijos. Rusijos centrinis bankas pagal priimtą įstatymą savo svetainėje skelbs informaciją apie tai, kokios šalys įvedė apribojimus Rusijos mokėjimų sistemoms. Įstatymas įsigalios praėjus 30 dienų po oficialaus jo paskelbimo.

Ukrainos nacionalinio banko statistiniais duomenimis, populiariausia 2016 metais buvo "Western Union" sistema, kuriai pernai teko apie 40 proc. perlaidų į šalį, antroje vietoje atsidūrė Rusijos "Zolotaja Korona" - 24 proc. perlaidų, o trečiojoje pozicijoje - "MoneyGram" su 18 proc. perlaidų. Banko duomenimis, per 2016 metų devynis mėnesius iš Rusijos į Ukrainą buvo pervesta 758 mln. dolerių, iš kurių 96,5 proc. visų perlaidų teko tarptautinėms mokėjimų sistemoms. Dar apie 3,5 proc. lėšų buvo pervesta per bankų sistemą.

Rusijos centrinio banko statistika skiriasi nuo Ukrainos nacionalinio banko duomenų. Rusijos centrinio banko teigimu, Ukrainai įvedus apribojimus Rusijos mokėjimų sistemoms, perlaidų iš Rusijos apimtys sumažėjo nežymiai - ketvirtąjį 2016 m. ketvirtį buvo pervesta 150 mln. dolerių, o trečiąjį ketvirtį - 157 mln. dolerių.

Perlaidų iš Rusijos į Ukrainą apimtys stabiliai smunka jau kelerius metus. 2016 metais iš Rusijos į Ukrainą iš viso buvo pervesta 622 mln. dolerių. 2015 metais tokių perlaidų suma siekė 988 mln. dolerių, o 2014-aisiais - per 2,2 mlrd. dolerių.