Pasirodo, šalį jau kelerius metus krečianti politinė krizė visiškai neturi įtakos verslui, o kai kurie turtuoliai dar sugebėjo tapti ir Ukrainos parlamento nariais.

Mažai nusileidžia rusui

Pats turtingiausias ukrainietis - Rinatas Achmetovas, Aukščiausiojoje Radoje atstovaujantis "Regionų partijai". 23 mlrd. dolerių vertės turtas leido R.Achmetovui, pernai užėmusiam ketvirtąją vietą (turėjo 18,7 mlrd. dolerių), šiemet šoktelėti į viršų ir atsidurti antrojoje sąrašo pozicijoje. Toks Ukrainos verslininkų praturtėjimas aiškinamas tuo, kad šių metų pirmąjį pusmetį smarkiai padidėjo metalų kainos, nors kilusi krizė kiek sumažino jų turtus, tarp jų ir R.Achmetovo.

Šie metai buvo labai sėkmingi ir vienam svarbiausių Julijos Tymošenko bloko rėmėjų Igoriui Kolomoiskiui, užėmusiam sąraše septintąją vietą. "Wprost" jo valdomą turtą įvertino 11,4 mlrd. dolerių, todėl šis Dnepropetrovsko verslininkas ir užsitikrino sau vietą pirmajame dešimtuke.

Nors Ukrainoje krizės padariniai juntami itin smarkiai, jos verslininkų turtai tik didėja. Per šiuos metus nuostolių patyrė tik vienas Ukrainos milijardierius Vladimiras Boiko, kuriam priklauso Mariupolio metalurgijos kombinatas, dar ir šiandien vadinamas Iljičiaus vardu. Šis socialistas-milijardierius, pernai valdęs 2,3 mlrd. dolerių įvertintą turtą, šiemet disponuoja "tik" 2,1 mlrd. dolerių.

Tačiau Ukrainoje "Wprost" sudarytas sąrašas sutiktas gana skeptiškai. "Concorde Capital" grupės analitikas Aleksandras Klimčukas pareiškė, kad tokie reitingai - "gana sąlyginiai", nes tiksliai galima įvertinti tik tas bendroves, kurių akcijos pardavinėjamos biržoje. Pavyzdžiui, grupės "Privat" akcijų vertė biržoje per šiuos metus nuo 5,3 mlrd. dolerių nukrito iki 2 milijardų. "Tuo metu didelės dalies Ukrainos verslininkų įmonių akcijos biržoje dažniausiai nekotiruojamos", - sakė A.Klimčukas.

Pats turtingiausias - rusas

Pačio turtingiausio Vidurio ir Rytų Europos žmogaus titulo iš savo rankų nepaleidžia rusai. Po Michailo Chodorkovskio, Romano Abramovičiaus, Olego Deripaskos atėjo Suleimano Kerimovo eilė, kurio turtą "Wprost" įvertino 24,5 mlrd. dolerių. Pernai S.Kerimovas buvo tik ketvirtas, tačiau jam labai sėkmingai pavyko parduoti turimas "Gazprom" bei "Sberbank" akcijas ir nusipirkti apie 3 proc. "Deutsche Bank", taip pat "Morgan Stanley", "Credit Suisse" ir UBS akcijų.

Trečiojoje vietoje yra Genadijus Timčenka, per kurio rankas pereina trečdalis Rusijos naftos eksporto. Šis nemėgstantis afišuotis verslininkas yra ir vienas iš Šveicarijos verslo grupės "Gunvor" savininkų. Jo turtas vertinamas 20 mlrd. dolerių.

Labiausiai šiais metais nepasisekė rusui Olegui Deripaskai, dar pernai laikytam turtingiausiu Rusijos žmogumi. Dėl kilusios krizės "Rosiskij aliuminij" savininkas prarado net 15 mlrd. dolerių, todėl šiemet O.Deripaska užėmė tik penktąją vietą.