Specialistai išanalizavo kainų pokyčius, įskaitant ir medikamentus. Iš viso per sausio-birželio mėn. periodą vaistai pabrango 24,3 proc., lyginant su analogišku praėjusių metų periodu, kai Vakarai ėmė taikyti Rusijai sankcijas, o rusai savo ruožtu į sankcijas reagavo taikydami produktų embargą. „Rosstat“ pateikti duomenys išpublikuoti oficialioje šios tarnybos internetinėje svetainėje.

Kaip rašo newsru.com, vien per šių metų birželio mėn. „Levomekol“ vaistų kaina išaugo 10,4 proc., „Taurin“, „Oftan“, „Katachrom“, natrio metamizolis („Analgin“), „Valokordin“, gyvsidabrio termometrai pabrango 1,4-2,8 proc. Vis dėlto, kaip teigiama parengtoje ataskaitoje, „Galazolin“, „Rennie“, „Suprastin“ ir sukatžolės trauktinė pigo 0,9-1,3 proc. Vidutiniškai birželio mėn. vaistų kainos Rusijoje viršijo analogiškų vaistų kainas gegužės mėn. 0,4 proc., gruodžio mėn. 15,7 proc., 2014 m. gegužės mėn. 23,9 proc.

Jau anksčiau ekspertai prognozavo, kad nuo birželio mėn. 1 d. rusų laukia dar vienas vaistų kainų šuolis. Buvo teigiama, kad kainų augimas susijęs su naujomis Rusijos sveikatos apsaugos ministerijos darbo taisyklėmis, t.y. mažiau nei po mėnesio vaistų kainos bus sureguliuotos pagal infliacijos tempą. „Sveikatos apsaugos ministrė sakė, kad 30 proc. bus suindeksuotos gyvybiškai svarbių vaistų, kurių kaina nesiekia 50 rublių, kainos, nes šie gamintojai nėra pelningi, o vaistai, kurių kaina siekia nuo 50 iki 500 rublių pabrangs tiek, kiek praėjusiais metais išaugo infliacija“, - informavo Aukštosios ekonomikos mokyklos Plėtros centro darbuotoja Jelena Balašova.

Preparatų, kurie yra gaminami Rusijoje, kainų indeksavimas gali viršyti infliacijos tempą. Brangūs vaistai, kurių kaina viršija 500 rublius (8,05 eurų), kol kas nebus indeksuojami. Šių metų gegužės mėn. Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas pasirašė dokumentą, kuriame nustatoma tvarka, pagal kurią turi būti vykdoma valstybinė vaistų kainų kontrolė. Į sąrašą įtraukti gyvybiškai svarbūs vaistai ir paklausiausi vaistiniai preparatai regionuose.

D. Medvedevo pasirašytame dokumente pateikiama tvarka, pagal kurią regioninės valdžios institucijos turi tikrinti vaistų kainas vaistinėse, medicinos paslaugų teikimo įstaigose ir kitose organizacijose, turinčiose licenciją vykdyti farmacinę veiklą. Bus stebima, ar medikamentų kaina neviršija faktinės mažmeninės kainos, atsižvelgiant į regione nustatytus didmenininkų ir mažmenininkų antkainius. Informacija apie šių patikrinimų rezultatus bus publikuojama oficialiose regioninės valdžios institucijų internetinėse svetainėse.

Vaistų kainos bus kontroliuojamas visuose etapuose, pradedant didmenine prekyba. Stebėjimai ir patikrinimai bus vykdomi reguliariai, o pagal jų rezultatus bus nustatomi pažeidėjai ir atsakomybėn patraukiami atsakingi asmenys.

Be to, D. Medvedevo pasirašytame dokumente teigiama, kad valstybės kontrolę vykdančios regioninės institucijos atstovai neturi kelti įtampos verslui ir yra įpareigoti vykdydami priežiūrą valstybiniu ir municipaliniu lygmenimis paisyti įstatymo dėl juridinių asmenų ir individualių verslininkų teisių apribojimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (723)