Pirmąją vietą apklausoje pernai užėmusios oligarchų valdomų bendrovių vagystės šiemet nukrito į trečiąją. Tik 29 proc. apklausos dalyvių 2005 metais dėl Rusijos ekonomikos bėdų kaltino saujelę žmonių, kurie per praėjusio šimtmečio paskutinio dešimtmečio privatizaciją susikrovė milžiniškus turtus.

"Prieš vienerius ar keletą metų rusai dėl lėto ūkio augimo buvo linkę kaltinti nekompetentingus biurokratus, oligarchus ir vadybininkus, - pažymi "Levada", komentuodama apklausos rezultatus. - Tačiau dabar jie skiria daugiau dėmesio strateginėms priežastims - klaidingai ekonomikos politikai ir ekonominio planavimo trūkumui".

Antroje apklausos vietoje atsidūrė biurokratų savivaliavimas ir didelė korupcija. Tokie rezultatai atspindėjo Kremliaus puolimą prieš naftos grupę "Jukos" ir teisinį buvusio generalinio direktoriaus Michailo Chodorkovskio persekiojimą dėl sukčiavimo ir mokesčių vengimo.

"Jukos" įvykiai ir po jų vykę sukrėtimai, tokie kaip praėjusios savaitės 1 mlrd. JAV dolerių mokesčių pareikalavimas iš naftos bendrovės "TNK-BP", sumažino investicijas ir kenkia ekonomikai, teigia analitikai. Ūkio augimas per pirmąjį šių metų ketvirtį sulėtėjo iki 5,2 proc., praėjusiais metais jis siekė 7,1 proc.

Nuosmukį lydėjo ginčas tarp ministro pirmininko Michailo Fradkovo, ketinančio padidinti socialines išlaidas, ir kabineto liberalų, norinčių kontroliuoti išlaidas ir sumažinti valstybės skolą bei skatinti augimą.

Rusijos bendrasis vidaus produktas (BVP) praėjusiais metais sudarė 80 proc. 1989 m. lygio.

Palyginimui - Lenkijos šių metų BVP siekė 140 proc. 1989 metų lygio, rodo Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko rezultatai.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją