Komiteto priimtoje rezoliucijoje (20 balsų už, 2 prieš, 23 susilaikė) Europos Komisijos prašoma pasiūlyti atitinkamus teisės aktus. Europarlamentarai siūlo įpareigoti žymėti prekių ir paslaugų ilgaamžiškumą bei teikti aiškesnę informaciją apie jų tarnavimo laiką. Tai sustiprintų naudotų gaminių rinką bei skatintų tvaresnę daiktų gamybą. Siekdami sumažinti elektronikos atliekų, europarlamentarai dar kartą prašo įpareigoti suvienodinti įkroviklius.

Europarlamentarai siūlo drausti gamintojams tyčia trumpinti gaminių tarnavimo laiką. Jų įsitikinimu, daugelis skaitmeninių prietaisų turi būti nuolat atnaujinami ir dėl to neturi lėtėti jų veikimas. Komitetas taip pat siūlo atnaujinti atliekų tvarkymo taisykles, kad nebūtų ribojamas buities prietaisų taisymas, perpardavimas ir pakartotinis naudojimas.

„Eurobarometro“ apklausa rodo, kad 77 proc. ES piliečių verčiau taisytų savo daiktus nei keistų juos naujais, o 79 proc. norėtų įpareigoti gamintojus palengvinti skaitmeninės įrangos taisymą arba atskirų gaminio dalių pakeitimą.

Europarlamentarai dar siekia tvaresnių viešųjų pirkimų, taip pat atsakingesnės rinkodaros ir reklamos, pavyzdžiui, numatyti aiškius vienodus kriterijus prekėms, kurios pristatomos kaip draugiškos aplinkai.

Kitoje EP komiteto priimtoje rezoliucijoje (45 už, prieš ir susilaikiusių nėra) raginama geriau užtikrinti internete parduodamų gaminių saugą, ypač turinčių pavojingų cheminių medžiagų ar pažeidžiamos programinės įrangos. Europarlamentarai taip pat siekia, kad internetinės parduotuvės aktyviau kovotų su klaidinančia reklama ir griežtai laikytųsi ES gaminių saugos taisyklių.

Dėl šių pasiūlymų visas EP turėtų balsuoti lapkričio 12 d. rengiamame plenariniame posėdyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)