Jame nurodoma, kad vengiant neigiamų pasekmių, galinčių iškreipti padėtį rinkoje ir paskatinti šešėlinę ekonomiką, siūloma didinti akcizo tarifus nuosekliai: akcizai rūkalams kitąmet didėtų 5 proc., alkoholiui (priklausomai nuo stiprumo) – nuo 2,5 iki 8 proc.

Nuo 2016 metų kovo akcizus cigaretėms, cigarams ir cigarilėms siūloma didinti 5 proc. Dėl šios priežasties cigarečių pakelis vidutiniškai galėtų pabrangti apie 9 euro centus, tačiau konkrečių kainų pokyčiai priklausys nuo gamintojų didmenininkų ir mažmenininkų kainodaros sprendimų.

Planuojama, jog dėl padidintų akcizų tabako gaminiams valstybės biudžetas 2016 metais turėtų gauti apie 7 mln. eurų papildomų pajamų.

Pagal Europos Sąjungos reikalavimus, akcizo tarifas Lietuvoje nuo 2018 metų visoms cigaretėms turės būti ne mažesnis nei 90 eurų (dabar – 77,91 eurų) už 1000 cigarečių. Akcizas, vengiant staigaus kainų šuolio, nuo 2012 metų didinamas palaipsniui.

Pasak pranešimo, 2016 metais akcizų tarifą alui, vynui ir kitiems fermentuotiems gėrimams ir tarpiniams produktams siūlo didinti 8 proc., etilo alkoholiui – 2,5 proc. Dėl akcizų tarifo padidinimo pusė litro alaus galėtų pabrangti 1 euro centu, pusė litro vyno – 1-4 euro centais, pusė litro degtinės – iki 8 euro centų, tačiau konkretūs kainų pokyčiai priklausys nuo gamintojų, didmenininkų ir mažmenininkų kainodaros sprendimų.

Skaičiuojama, jog dėl padidintų akcizų alkoholiui valstybės biudžetas 2016 metais turėtų gauti apie 8 mln. eurų papildomų pajamų.

Pranešime nurodoma, kad Finansų ministerija siekia nustatyti ilgalaikius principus, pagal kuriuos tarifai alkoholiui būtų didinami nuosekliai, nesukeliant kainų šuolių ir vengiant atvejų, kad padidinus akcizą vienai alkoholinių gėrimų grupei, išaugtų kitų alkoholinių gėrimų vartojimas. Nustatydama akcizų tarifus, Finansų ministerija atsižvelgė į esamą apmokestinimo lygį, realizacijos pokyčius, kitų šalių patirtį, siekį mažinti alkoholio vartojimą ir prieinamumą, ypač jaunimui. Akcizo alkoholiui didinimo klausimai buvo aptarti ir su asocijuotomis verslo struktūromis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (355)