„Žmogus turi pats apsispręsti, kaip buvo anksčiau padaryta. Atsiprašau, bet pensijų fondai turėtų pajudinti savo tam tikras kūno dalis ir įtikinti žmogų, kad tai jam yra naudinga ir jis turi dalyvauti privačioje pensijų kaupimo sistemoje. Dabar toliau žaidžiama į vienus vartus‟, – žurnalistams sakė I. Ruginienė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) pirmadienį pristatė siūlymų, kad atsisakęs dalyvauti antros pakopos pensijų kaupime asmuo, pakartotinai į sistemą automatiškai būtų įtraukiamas tik vieną kartą, o susistabdžiusiems dalyvavimą automatinis įtraukimas nebebūtų kartojamas, naujai įtraukti asmenys per tris mėnesius galėtų apsispręsti ar dalyvaus pensijų kaupime.

Šie ir kiti siūlymai bus teikiami Vyriausybei. O kai kuriems klausimams, pavyzdžiui, dėl galimybės žmonėms trauktis iš kaupimo, dar teks palaukti Konstitucinio Teismo išaiškinimo, sako ministerija.

I. Ruginienė leidžia suprasti, kad pakeitimai yra kosmetinio pobūdžio.

„Žmogus kaip liko su dabartine padėtimi, taip ir liks. Ir aš šokiruota, kad ministerija konsultavosi su banku (Lietuvos banku – red.), su dar pora institucijų, tačiau nerado laiko su socialiniais partneriais. Trišalėje taryboje niekas apie tai nežinojo ir čia šita konferencija, kaip perkūnas iš giedro dangaus.

Ką šiandien išgirdome: kad automatinis įtraukimas lieka, tai reiškia, kad vis tiek du kartus bus žmonės įtraukinėjami, kas absoliučiai yra nesąžininga. Nelabai suprantu, kodėl turime laukti Konstitucinio Teismo sprendimo, čia visiškai nesusiję ir skirtingi dalykai, nes kalbame apie sąžiningumo klausimą: ar sąžininga šios dienos sistema, ar ne‟, – aiškina konfederacijos pirmininkė.

Inga Ruginienė

Jos teigimu, dabar žmogus į antrąją pakopą įtraukiamas per prievartą.

„Ir jeigu mes prievartos būdu įtraukinėjame ir sudarome sudėtingas sąlygas išeiti, tai pasižiūrėkite, informacijos pateikimas – šiandien išgirdome – bus tiktai tiems, kuriems liko nedaug iki pensijos, o visiems kitiems aiškesnis informacijos pateikimas apie pliusus ir minusus kažkaip nenumatytas‟, –sakė I. Ruginienė.

Anot jos, jeigu ne visuomenės pasipiktinimas, net ir šių pakeitimų veikiausiai nebūtų siūloma.

„Labai labai keista. Turbūt atsakingiau reikėtų žiūrėti į šitą sistemą ir visuomenė savo balsą pasakė: tiktai visuomenės spaudimo būdu šitie pakeitimai, šiokie tokie, ir įvyko.

Šiandien sistema, kai ji tave įtraukia automatiškai ir primeta tau žaidimo sąlygas, yra nesąžininga. Tokiems žmonėms atsitraukimo galimybė turi būti. Sutartis sudaroma dvišaliu principu‟, – sakė I. Ruginienė.

Viceministras: tai yra paskatinimas dalyvauti, o ne priverstinis įtraukimas

Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Martynas Šiurkus teigia, kad žmonių įtraukimas į sistemą nėra privalomas, jie to gali atsisakyti. Anot jo, dabartinė sistema leidžia labiau paskatinti žmogų kaupti sistemoje.

„Tas automatinis, tas kvaziautomatinis įtraukimas yra ne tik Lietuvoje, jis yra daugelyje Europos Sąjungos šalių, ir EBPO šalys narės turi tą patį dalyką. Tai yra paskata žmogui, kad jis dalyvautų antroje pakopoje. Nes iš esmės, kuo anksčiau žmonės pradės dalyvauti ir sukaups, tuo daugiau jie sukaups ir tuo didesnės bus jų pensijos, kuomet jie sulauks pensinio amžiaus‟, – sakė M. Šiurkus.

Vis dėlto ministerija siūlo pakartotinai neįtraukinėti žmonių, kurie jau buvo sustabdę kaupimą.

„Matome, turėdami dabar nuo 2019 metų statistiką, kuomet kartojame įtraukimą – matome, kad tie žmonės, kurie jau yra susistabdę, jie dažniausiai ir nesugrįžta. Nesvarbu, kad tu juos kvieti, ten labai mažas procentas žmonių, kurie persigalvoja, jeigu jau buvo nusprendę stabdyti.

Aišku, gali pasikeisti žmogaus ekonominė situacija, galbūt šeiminė padėtis, kitos aplinkybės, tačiau tokiu atveju, jeigu žmogus jau yra sustabdęs, mes jį pakviesime po 3-5 metų, bet jeigu jis jau ir tada atsisakys, mes jo automatiškai nebeįtraukinėsime‟, – aiškino viceministras.

SADM, be kita ko, siūlo, kad naujiems antrosios pakopos pensijų kaupimo dalyviams (įtrauktiems nuo 2019 metų), atsisakiusiems dalyvauti kaupime, automatinis įtraukimas būtų kartojamas ne daugiau kaip vieną kartą. 2019 metais įtraukti ir atsisakę dalyvauti kaupime asmenys, pakartotinai paskutinį kartą buvo įtraukti pernai. 2020 metais įtrauktiems ir dalyvauti atsisakiusiems asmenims, šiemet įtraukimas kartojamas paskutinį kartą.

Įtraukimo periodiškumas išliktų kas 3 metai arba galėtų būti pailgintas iki 5 metų. Taip pat siūloma naujai įtrauktiems dalyviams, pradėjusiems mokėti įmokas ir gaunantiems sumažėjusį darbo užmokestį, numatyti apsisprendimo laikotarpį, pavyzdžiui 3 mėnesių, kuomet būtų galima atsisakyti kaupimo ir susigrąžinti įmokas.

Dalyviai, kurių sutartys sudarytos iki 2018 metų, susistabdę kaupimą, automatiškai į sistemą pakartotinai nebebūtų įtraukiami.

Įtraukimą į antros pakopos pensijų kaupimo sistemą numatoma taikyti tik Lietuvoje nuolat gyvenantiems asmenims. Siūloma sukaupusiems iki 10807 eurų asmenims leisti patiems pasirinkti pageidaujamą išmokos rūšį – periodinę arba vienkartinę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)