Apie tokius gandus I. Ruginienė papasakojo po susitikimo su prezidentu Gitanu Nausėda nuotoliniu būdu surengtoje spaudos konferencijoje.

„Gauname žinučių iš valdančiosios daugumos, kad būtų galima lėšas skirti privačiam sektoriui, pavyzdžiui, švietimui, sveikatos priežiūrai. Kad kaip valstybinės švietimo įstaigos lygiai taip pat turėtų būti remiamos ir privačios švietimo įstaigos.

Akivaizdu, kad tai būtų atimant finansavimą iš valstybinio sektoriaus.

Girdime apie tai, kad tam tikri valdančiosios daugumos asmenys kalba apie valstybinių įmonių pertvarkymą. Kas mums kelia nerimą ir mes pasirengę dirbti ir ginti darbuotojus, dirbančius valstybiniame sektoriuje“, – sakė ji.

Kaip žinia, kandidatė į ministres pirmininkes Ingrida Šimonytė trečiadienį paskelbė kandidatų į ministrus sąrašą.

Ingridos Šimonytės teikiamas Ministrų kabinetas

Po to G. Nausėda su profesinių sąjungų bei verslo atstovais aptarė ilgalaikius ir artimiausio laikotarpio ekonominės ir socialinės politikos prioritetus bei lūkesčius naujai formuojamai Vyriausybei.

Simonas Krėpšta

„Susitikimuose daugiausiai dėmesio skirta socialiniam dialogui, socialinei partnerystei, pajamų nelygybės mažinimui, ekonomikos transformavimui, efektyviam ir profesionaliam valstybės institucijų darbui, verslo aplinkos gerinimo klausimams.

Išsakyti tiek profsąjungų, tiek verslo atstovų lūkesčiai naujai Vyriausybei, naujiems ministrams ir ministrėms.

Socialinio dialogo tarp darbuotojų ir darbdavių stiprinimas yra svarbus aspektas ir turėtų būti vienu pagrindinių Vyriausybės prioritetų, siekiant pozityvių tikslų ekonomikoje, socialinėje srityje per ateinančius 4 metus“, – po susitikimo sakė prezidento vyriausiasis patarėjas Simonas Krėpšta.

Socialinis dialogas

I. Ruginienė taip pat sakė, kad socialinis dialogas buvo pagrindinė susitikimo tema.

„Tai socialinis stabilumas. Turime pavyzdžių, kai pasirašomos nacionalinė kolektyvinė sutartis, šakos ir įmonės kolektyvinės sutartys, kuriose apibrėžiamos geresnės darbo sąlygos, nei tai reglamentuoja Darbo kodeksas“, – aiškino ji.

Profsąjungų atstovė dar aiškino, kad dialogas reiškia, jog sprendimai būtų priimami pasitarus su socialiniais partneriais.

Tarp kitų darbuotojų lūkesčių naujai Vyriausybei I. Ruginienė išskyrė dėmesį viešajam sektoriui.

„Nenorėtume, kad vėl būtų tas pats – kad vėl būtų pradėta nuo darbuotojų „valymo“ ir mažinimo. Išreiškėme lūkestį, kad bus investuojama į aukštąsias technologijas, viešasis sektorius bus tobulinamas taip, kad būtų prieinamos nemokamos paslaugos visiems mūsų šalies gyventojams“, – sakė ji.

Vidmantas Janulevičius

DNR planas

Susitikime taip pat dalyvavęs pramonininkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius sakė, kad su prezidentu ir darbuotojų atstovais aptarė taip vadinamojo „Ateities ekonomikos DNR“ plano peržiūrą.

„Turime suprasti, kad ta investicija skolintais pinigais turi būti labai tvari. Tai, kas per ateinančius 10 ar 20 metų duotų didelę grąžą, kad mūsų vaikai galėtų grąžinti, kad tos palūkanos, kurios po 30 metų bus ne nulinės, o didesnės – kad įveiklinti pinigai atidirbtų ir uždirbtų mums visiems gerovę“, – dėstė jis.

V. Janulevičius dar sakė, kad mokestinė politika turėtų būti subalansuota, ne prastesnė nei šalia esančiose šalyse.

„Konkuruojame su Latvija, Estija, kitomis šalimis. Šiandien daugeliu rodiklių atsiliekame. Tikimės, kad Lietuva galės pritraukti kapitalo, steigti naujų darbo vietų, pradžiai iškepti tą didelį pyragą, kurį paskui galėtume dalintis“, – sakė jis.

Skelbta, kad susitikimuose su G. Nausėda dalyvaus Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos, Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ bei Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ vadovai ir Lietuvos pramonininkų konfederacijos, asociacijos „Investors‘ forum“, Lietuvos darbdavių konfederacijos, Lietuvos verslo konfederacijos, Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo, Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos bei asociacijos „Infobalt“ vadovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)