Dalis odontologų pacientams atliktas procedūras aprašo popierinėje paciento kortelėje, o e.sveikatoje – tik mokykloms ir vaikų darželiams reikalingus vaikų sveikatos pažymėjimus. Nuo rudens tai reikės daryti ir suaugusiųjų atžvilgiu.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) aiškina, kad prievolė įvedama pacientų patogumui. Jeigu odontologai reikalavimo nepaisys, gali būti panaikinta licencija.

„Jeigu mes gydomės viename mieste, tarkime, vasaros metu, atostogos, išvažiuojame į kitą miestą, tokiu atveju mūsų gydantysis gydytojas nebemato mūsų istorijos, kas buvo padaryta. Tai e.sveikata kaip duomenų kaupykla yra labai patogu“, – įsitikinęs sveikatos apsaugos ministro patarėjas Tomas Bagdonas.

Tomas Bagdonas

Odontologė Gintarė Ščipokė jau nuo birželio veda duomenis į e. sveikatą apie vaikų dantų būklę.

„Tai atima tikrai labai daug laiko. Gal, sakyčiau, didžiausias minusas, kad e.sveikata atsijunginėja, po kiekvieno naujo paciento turi iš naujo atsijungti. Jeigu pacientui užtrunki pusvalandį-valandą, ir vėl iš naujo atsijungti. Kaip bus nuo rugsėjo 1-osios, tai, manau, kad bus chaosas“, – sako odontologė.

Sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, sistemos strigimai – ne priežastis jos atsisakyti.

„Jeigu žiūrėtume analogą, tai eismo įvykių su automobiliais būna. Čia irgi tas pats: bet mes nuo to nepersėdome ant arklių ir vežimų“, – teigia T. Bagdonas.

Apie tai, kad sistema dar dažniau „lūžinės“, kai jungsis odontologai, įsitikinę Odontologų rūmai, ir tai – ne vienintelė bėda.

„Reikalavimas, kad nuo rugsėjo 1 dienos būtų į e.sveikatą suvesti pagrindiniai duomenys, (odontologų) bendruomenei sukėlė sumaištį, nes mes pradėjome klausinėti, kas yra tie pagrindiniai duomenys, kokia forma tai turėtų būti pateikta“, – kalba Odontologų rūmų Vilniaus teritorinio skyriaus vadovė Auristida Gerliakienė.

Gydytojai sako, kad turės atlikti dvigubą darbą, nes atsisakyti popierinių kortelių nežada.

„Prisimenant ne taip seniai buvusius įvykius, kada užliejo saugyklas ir neveikė (Registrų centro serveriai – red.), tai aš manau, kad atsisakyti popierinio varianto yra per drąsu, nes duomenys gali tiesiog dingti“, – sako A. Gerliakienė.

Auristida Gerliakienė

Odontologai užsimena, kad dėl prievolės jungtis prie e.sveikatos nukentės pacientai.

„Norėtum apšnekėti su pacientu galimas komplikacijas, apie būsimus vizitus, bet turėsi arba kalbėti glausčiau, arba ilginti vizito laiką, kas gali tekti branginti paslaugas“, – sakė G. Ščipokė.

LNK kalbinti praeiviai linkę sutikti su reikalavimu.

„Manyčiau, kad tai būtų labai gerai“, – teigė viena moteris.

„Sudrausmina. Kaip ir visi, turi legaliai dirbti, – čia ne kažkoks smulkus verslininkas, kuris prekiauja turguje megztomis pirštinėmis, čia yra industrija – ir brangi“, – sako kitas pašnekovas.

Dar viena moteris svarsto, kad „gal ir reikia“ tokio reikalavimo, jis leistų ir pacientams lengviau pasiekti informaciją apie gydymą.

„Galų gale, ir žmogus galės matyti toje e.sveikatoje, kas jam yra padaryta, nes kartais, žinote, ilgiau nesilankai pas odontologą, tu pamiršti“, – kalbėjo pašnekovė.

„Kad kainas kels, tai aišku, kad kels, kainos visą laiką kyla. Esą joms daugiau darbo prisideda. Bet lygiai taip pat ir poliklinikose daktarai, jiems irgi daug darbo prisideda“, – pridūrė ji.

Anot ministerijos, pradėjus rašyti duomenis į e.sveikatą, odontologijos sritis taps skaidresnė.

„Jeigu pacientas apsilanko, turėtų būti įvesti duomenys, kas su juo buvo daroma. Tai šitoje vietoje atsekamumas būtų daug didesnis“, – sako ministro patarėjas T. Bagdonas.

odontologija

A. Gerliakienė pripažįsta, kad visko pasitaiko šioje srityje, tačiau skaidrumo daugėja.

„Pasitaiko kažkokių atvejų, kaip ir visur, nes tu negali už visus visą laiką pasakyti, kad yra tik 100 proc. gerai, tačiau tas skaidrėjimas vyksta“, – kalbėjo ji.

Pernai Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) atrinko odontologijos sektorių kaip vieną rizikingiausių ir atliko per 300 patikrų: pažeidimų rasta kas trečioje įmonėje.

„Iš klientų yra paimami grynieji pinigai už suteiktas paslaugas ir įmonės apskaitoje tos pajamos yra tiesiog neapskaitomos ir neužfiksuojamos“, – komentuoja VMI kontrolės departamento vyresnysis patarėjas Rolandas Puncevičius.

Po patikros odontologams teko papildomai sumokėti 1 mln. eurų mokesčių.

Čia galite pažiūrėti LNK video: