„Vadovaujantis Pašto įstatymu, RRT tvirtina universaliosios pašto paslaugos didžiausius tarifus. Siūlomus universaliosios pašto paslaugos didžiausius tarifus nustatėme įvertinę Lietuvos pašto prašymą dėl šių tarifų didinimo ir taikomos kainodaros keitimo bei atsižvelgdami į tai, kad paslaugų teikimas esamomis kainomis sąlygoja nuostolius.

Pašto įstatyme numatyta, kad universaliosios pašto paslaugos tarifai turi būti prieinami visiems naudotojams, pagrįsti šios paslaugos sąnaudomis, skaidrūs ir nediskriminaciniai, tad teikdami projektą atsižvelgėme į Lietuvos pašto pateiktus duomenis apie šių paslaugų sąnaudas ir rėmėmės pačiais objektyviausiais bei patikrinamais duomenimis“, – sprendimą aiškina Giedrius Pūras, Ryšių reguliavimo tarnybos tarybos narys.

Pasak G. Pūro, RRT Taryba taip pat įvertino Lietuvos pašto poreikį lanksčiai reaguoti į besikeičiančias sąlygas tarptautinių pašto siuntų rinkoje ir pasiūlė įmonei sekti tarptautinių atsiskaitymų tarifų pokyčius ir, esant poreikiui, koreguoti galutinius tarptautinius universaliosios pašto paslaugos tarifus taip, kad šie būtų pagrįsti sąnaudomis.

Projektu Lietuvoje siunčiamų universaliųjų pašto siuntų tarifai vidutiniškai didinami apie 35 proc., atsižvelgiant į Lietuvos pašto pateiktas ir audituotas šių paslaugų 2021 m. teikimo sąnaudas.

Be to, atsižvelgiant į Lietuvos pašto siūlymą, sujungiamos korespondencijos siuntų svorio pakopos, paliekant dvi mažų matmenų korespondencijos siuntų svorio pakopas iki 50 g ir nuo 51 iki 500 g bei dvi didelių matmenų korespondencijos siuntų svorio pakopas iki 500 g ir nuo 501 iki 2000 g.

„Tikimės, kad toks sprendimas padarys kainodarą skaidresnę ir paprastesnę. Be to, korespondencijos siuntų svorio pakopų stambinimo tendencijas matome ir analizuodami kitų šalių patirtį“, – sako G. Pūras.

Kaip teigiama, projektu siekiama užtikrinti, kad visos tarptautinės korespondencijos siuntos, siunčiamos iš Lietuvos, būtų apdorojamos, skirstomos ir siunčiamos pagal pirmenybinėms korespondencijos siuntoms taikomus pristatymo terminus ir tvarką. Vienodinami ir tarptautinių korespondencijos siuntų ir pašto siuntinių ,siunčiamų iš Lietuvos, tarifų nustatymo principai.

Projektu nekeičiamas Lietuvoje siunčiamų pašto siuntų įvertinimo mokestis. Tačiau tarptautinių pašto siuntų įvertinimo mokestis sumažinamas 70 proc. ir suvienodinamas su pašto siuntų, siunčiamų Lietuvoje, įvertinimo mokesčiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją