„Manyčiau, kad „Achemos” pavyzdys yra simptomatiškas, kuris parodo, kokiu keliu eina arba eis kitos įmonės. Paprasčiausiai, tai yra labai didelė strateginė įmonė, tai visi atkreipė dėmesį, bet tikriausiai kiekvienoje savivaldybėje turėtume pavyzdžių, kai dalinai ar kai kurios įmonės gal net ir visai stabdo veiklą”, – pirmadienį Delfi televizijai teigė A. Romanovskis.

Verslo atstovas tvirtina, kad pavyzdžių, kuomet įmonės pilnai stabdo veiklą vis daugėja ir akivaizdu, kad rugsėjo mėnesį verslui gali tekti imtis dar drastiškesnių veiksmų.

„Mačiau, kad ir „Impuls" tinklas stabdo baseinų tam tikrą dalį paslaugų, susijusių su baseinų zonomis. Akivaizdu, kad prasidėjus rugsėjui ir gavus pirmąsias milžiniškas, kosmines sąskaitas, verslai imasi priemonių mažinti kaštus ir kažkaip bandyti išgyventi tokioje situacijoje, energetinio karo situacijoje”, – sakė LVK vadovas.

Jis aiškina, kad kai kurie sektoriai, kurie susiję su paslaugomis ir elektros dedamoji yra labai maža, gali nejausti didelės naštos dėl aukštų elektros kainų, tačiau daugumoje atvejų pramonėje, prekyboje, elektra yra ekonomikos deguonis.

„Yra sunkiai įsivaizduojama veikla ir dėl to, tikriausiai, labiau yra išimtis tie, kas nejaučia (pasekmių dėl elektros kainų – ELTA), negu tie, kurie jaučia. Šiandien ryte „Rokiškio sūrio” vadovas minėjo, kad jiems sąskaitos išaugo bene šešis kartus šiais metais, jeigu neklystu, nuo 250–300 tūkst. per mėnesį iki 1,7 mln. eurų per mėnesį“, – tvirtino A. Romanovskis.

„Tu tai turi arba perkelti vartotojui į galutinę kainą, deja tai dažnai nepavyksta ir neišeina, dėl konkurencijos, kitų aplinkybių, arba turi mažinti kaštus ir kašto mažinimas yra susijęs tiek su gamybos mažinimu, tiek, deja ir su darbuotojų atleidimu”, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad „Achema” rugpjūčio pabaigoje pranešė, jog Europoje ir toliau drastiškai augant gamtinių dujų kainai ir dėl to nevaldomai kylant trąšų savikainai, bendrovė „Achema“ nuo rugsėjo 1 dienos laikinai stabdo gamyklos veiklą. Kol kas paliekama tik dervų ir techninių dujų gamyba.
Gamyklai sustojus, dalis darbuotojų dirbs užtikrindami įrenginių priežiūrą bei apsaugą, likusiesiems bus skelbiamos prastovos.

Gamtinių dujų kainos Europoje šiandien yra pasiekusios naujas rekordines aukštumas ir vis dar brangsta. Gamtinės dujos yra pagrindinė žaliava gaminant azoto trąšas, jų dalis trąšų savikainoje sudaro apie 70 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją