„Mano pasiūlymas yra skatinti ekonomiką per visuotinę daugiabučių renovaciją ir kova su šešėline ekonomika numatant nuobaudas tiems, kurie perka kontrabandines akcizines prekes, nes visi puikiai suvokia, ką jie perka. Mažinant šešėlinę ekonomiką taip pat reikėtų kovoti su turgaus prekyboje nesumokamu pridėtinės vertės mokesčiu (PVM). Mano nuomone, šie dalykai yra efektyvesni nei tokių smulkių mokesčių įvedimas, kurių administravimas santykinai brangiai kainuos ir bendrai bus surinkta labai nedaug palyginti su skolinimosi reikmėmis“, – DELFI sakė jis.

Analitiko nuomone, nė neverta galvoti apie įvedimą tų mokesčių, iš kurių tikimasi surinkti iki 100 mln. Lt, nes didžiąją dalį šių pajamų suris mokesčio administravimas.

„Esu skaičiavęs, kad 1 proc. punktu padidintas PVM duoda 255 mln. Lt pajamų. Vėlgi, santykinai tai nėra daug“, – sakė R. Kuodis.

DELFI primena, kad Seimo narius pasiekė Vyriausybės parengtas pranešimas apie planuojamą įvesti visuotinį 0,1 proc. nekilnojamojo turto mokestį, didinti PVM ir gyventojų pajamų mokestį, įvesti akcizo tipo mokesčius, pavyzdžiui, automobiliams.

Premjeras Andrius Kubilius, tvirtinantis, kad diskusijos dėl naujų mokesčių yra pernelyg ankstyvos, anksčiau sakė, kad be išlaidų karpymo, kuris turėtų duoti 1,5-1,8 mlrd. Lt efektą, iki 2 mlrd. Lt planuojama sukaupti atsigaunant ekonomikai, 500 mln. Lt gauti iš šešėlinės ekonomikos, tiek pat tikimasi papildomai surinkti iš mokesčių mokėtojų.

Per ateinančius dvejus metus biudžeto deficitą planuojama sumažinti 4,5 mlrd. Lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją