„Pasaulio ekonomikoje yra žalių pumpurėlių, atsiranda ženklų, kad blogiausia jau kaip ir praeityje. Ir mes, kaip globali pasaulio dalis, pakilsime kartu su ta optimizmo banga, kuri išgelbės pasaulio ekonomiką. Vis tiktai Johnas Maynardas Keynesas sakė: ta laukinė dvasia, tie kartais nepaaiškinami optimizmo, pesimizmo pliūpsniai yra pats svarbiausias veiksnys, kuris nedideles krizes paverčia didelėm depresijom“, - teigė R. Kuodis.

Premjeras Andrius Kubilius yra teigęs, kad Lietuva visiškai atsities 2011 m. pabaigoje, mat tuomet bus atsigavusios užsienio rinkos, kurios per galimybę eksportuoti iš letargo miego „pažadins“ ir Lietuvos ekonomiką.

Gyrė konservatorių vykdomą politiką

Lietuvos banko Ekonomikos departamento direktorius kalbėdamas TS-LKD suvažiavime negailėjo pagyrų A. Kubiliaus Vyriausybei, kuri esą padarė tik mažų klaidelių. Pasak R. Kuodžio, Vyriausybei „nelabai pavyko“ su sveikatos mokesčiu, kuris buvo padidintas iki 6 proc.ir yra mokamas kartu su gyventojų pajamų mokesčiu, skeptiškai ekonomistas įvertino ir daugiausia liberalų siūlytą idėją sulyginti gyventojų pajamų, pridėtinės vertės bei pelno mokesčius.

R. Kuodžio nuomone, daug jėgų buvo iššvaistyta ir bergždžiai diskutuojant apie automobilių apmokestinimą: „Bet ką padarysi, tai jau praeitis“, - sakė į politiką sukantis ekonomistas, kuris, be šių klaidų, A. Kubiliaus Vyriausybės veiksmuose įžiūrėjo tik teigiamybes.

Jis išsakė pritarimą įvairių pridėtinės vertės mokesčio lengvatų panaikinimui ir stebėjosi, kad, pavyzdžiui, knygų leidėjai piktinasi esą lengvatos panaikinimas nusmukdė knygų paklausą 40 proc.: „Lyg nebūtų kitų priežasčių tai paklausai sumažėti“, - kalbėjo R. Kuodis.

Ekonomistas taip pat atmetė opozicijos dažnai išsakomą kritiką, esą Vyriausybė į visas valstybę užgriuvusias problemas žvelgia pernelyg buhalteriškai – tai yra rūpinasi ne nedarbo mažinimu, išmokų mokėjimu ir panašiais dalykais, o kamšo biudžeto „skyles“.

„Mes turim savęs paklausti, ar žmogui būtų buvę geriau, jeigu valstybė būtų bankrutavusi, o tas tikrai būtų įvykę, jeigu nebūtų padaryti rimti žingsniai mokesčių reformoje“, - paramos TS-LKD negailėjo R. Kuodis, tačiau pajuokavo, kad konservatoriams-krikdemams „pasisekė“ antrą kartą valdyti valstybę esant blogai ekonominei padėčiai – pirmą kartą užgriuvo Rusijos krizę, šįkart – pasaulio.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją