Turkija išgyvena nelengvą ekonominę krizę, drastiškai kritus nacionalinių valiutų kursui ir pablogėjus šalies santykiams su Jungtinėmis Valstijomis.

Laipsniška krizė Argentinoje paskatino vyriausybę skelbti griežto taupymo priemones ir kreiptis į Tarptautinį valiutos fondą (TVF) paspartinti finansavimą, skirtą paremti šalies vyriausybės griežto taupymo programą.

Smarkus Turkijos liros ir Argentinos peso kursų kritimas sukėlė nerimą, kad kitų šalių - nuo Pietų Afrikos iki Rusijos - valiutos paseks jų pavyzdžiu.

Azijos regione jau drastiškai krito Indijos rupijos ir Indonezijos rupijos kursai.

Globalizuotoje rinkoje krizė vienoje šalyje gali labai grietai persimesti į kitas per prekybos ryšius ar bankų paskolas.

Prekyba - viena ši sričių, kur sunkumai vienoje šalyje akivaizdžiai veikia kitą šalį. Kai ekonomika ima strigti, bendrovės ima mažinti gamybos apimtis, o vėliau - ir darbo vietas. Galiausiai vartotojai turi mažiau pinigų išleisti prekėms, įskaitant ir importuojamas. Tai bloga žinia pasaulinėms bendrovėms, kurios eksportuoja didelį prekių kiekį į šalį.

Jeigu krizė paveikia ir šalies valiutą ir šioji nusilpsta, išaugusi importo kaina toliau mažina paklausą.

Tačiau ekonomistas Josephas Gagnonas iš Vašingtone įsikūrusio Petersono tarptautinės ekonomikos instituto teigia, kad Azija „turi labai nedidelių prekybos ryšių“ su Argentina ir Turkija, „todėl nėra pagrindo labai nerimauti“.

„IHS Markit“ vyriausiasis ekonomistas Rajivas Biswasas taip pat mano, kad prekyba su Turkija vargu ar galėtų tapti rizikos išplitimo į Aziją kanalu, nes regionas yra labiau priklausomas nuo tokių didžiųjų ekonomikų, kaip Kinija, Europa ir JAV, eksporto.

„Azijos-Ramiojo vandenyno regiono šalims reiktų labiau sunerimti, jeigu dėl Turkijos ekonominės krizės rizikos išplistų į besivystančių ekonomikų valiutų bei akcijų rinkas, tai, savo ruožtu, gali pakurstyti kapitalo nutekėjimą iš besiformuojančių rinkų “, - sakė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją