Lietuvoje šiuo metu veikia dvi „Revolut“ įmonės: 2017 metų birželį įsteigta „Revolut Technologies“ ir 2018 spalį įsteigta „Revolut Payments“. Kaip DELFI sakė įmonės verslo plėtros vadovas Andrius Bičeika, licenciją gavo pirmoji įmonė.

„Dėl antrosios kol kas nekomentuojame“, – sakė jis.

Kaip rašoma Lietuvos banko tinklapyje, galimybė steigti specializuotą banką Lietuvoje atsirado 2017 metais.

„Ši banko forma buvo sukurta siekiant įtvirtinti palankią aplinką Lietuvos ir užsienio startuoliams, siekiantiems Europos ekonominėje erdvėje pradėti teikti įvairias finansines paslaugas.

Svarbiausias specializuoto banko požymis – 1 mln. eurų, o įprasto banko – 5 mln. eurų minimalaus kapitalo reikalavimas. Vis dėlto, palyginti su įprastu banku, specializuotas bankas gali teikti šiek tiek mažiau paslaugų – jo atžvilgiu numatyta riboti investicines ir kai kurias kitas finansines paslaugas“, – paaiškinama centrinio banko tinklapyje.

Tačiau, kaip nurodoma Bankų įstatyme, specializuotas bankas gali priimti indėlius, skolinti, teikti mokėjimo paslaugas, keisti valiutą ir t.t. Būtent tuo planuoja užsiimti „Revolut“.

A. Bičeika sakė, kad licencijos gavimo procesas užtruko maždaug metus.

Andrius Bičeika

Tikslas – tapti bankų „Amazon“

Abiejų Lietuvoje registruotų „Revolut“ įmonių savininkas yra Jungtinėje Karalystėje 2013 metais įsteigta įmonė „Revolut Ltd.“. Kontrolinį jos paketą valdo 1984 metais gimęs JK pilietis Nikolajus Storonskis.

Kaip nurodoma žiniasklaidai išplatintame pranešime, Lietuvoje gauta bankinė licencija leis „Revolut“ siūlyti pilnas einamąsias sąskaitas, teikti paskolas bei priimti indėlius. Licenciją išdavė Europos centrinis bankas Lietuvos banko teikimu.

„Mums tai yra labai svarbus žingsnis, tačiau pagrindiniai darbai dar tik prasidės, – cituojamas A. Bičeika. – Planuojame, kad mūsų sistemos bus paruoštos pradėti teikti bankines paslaugas ateinančių metų antroje pusėje. Lietuva bus pirmoji šalis, kur pristatysime visas naujienas, kurios tada bus paeiliui pristatomos visose kitose Europos Sąjungos šalyse.“

Pranešime teigiama, kad šiandien „Revolut“ turi 3,3 mln. klientų. Jos siūlomų paslaugų spektras apima kelionių ir išmaniųjų įrenginių draudimą, momentinę prieigą prie kriptovaliutų, automatinį pinigų atsidėjimo ir taupymo įrankį, išlaidų sekimo bei biudžeto sudarymo galimybes. Kitais metais planuojama pristatyti nemokamą akcijų prekybos platformą.

„Naujoji bankinė licencija užtikrins, kad ateityje„Revolut“ klientų sąskaitose laikomos lėšos iki 100 tūkst. eurų bus apdraustos pagal Europos indėlių draudimo sistemą. „Revolut“ taip pat dirba, kad galėtų pradėti siūlyti indėlio pereikvojimus (angl. overdraft), asmenines bei verslo paskolas“, – teigiama pranešime.

N. Storonskis teigė, kad „Revolut“ tikslas yra tapti bankinio sektoriaus „Amazon“.

„Gavome bankinę licenciją ES, esame pilnai licencijuoti Singapūre ir Japonijoje, kuriame nemokamą akcijų prekybos platformą ir netrukus startuosime penkiose naujose šalyse – visi šie žingsniai stiprina mūsų reputaciją kaip „bankinio Amazon“.

Mūsų vizija paprasta: siekiame tapti pagrindine finansine platforma dešimtims milijonų vartotojų, kurie programėlėje galėtų valdyti bet kurią savo asmeninių finansų sritį už mažiausią kainą, ir patogiau nei bet kur kitur.

Mūsų tikslas – užtikrinti, kad privatūs ir verslo klientai galėtų paraišką dėl paskolos gavimo programėlėje pateikti per dvi minutes, ir pinigai kuo greičiau pasiektų jų sąskaitą. Tokiu atveju bus pašalinti visi biurokratiniai procesai, o siūlomos paslaugos bus pigesnės, nei tradicinių skolintojų“, – cituojamas „Revolut“ vadovas.

Pranešime teigiama, kad prie „Revolut“ kasdien prisijungia 8–10 tūkst. naujų klientų, mėnesio operacijų vertė viršija 4 mlrd. JAV dolerių.

„2017 metais „Revolut“ penkis kartus padidino savo pajamas, o 2017-ųjų gruodį pirmą kartą pasiekė išlaidų ir pajamų balansą“, – teigiama pranešime.

Revolut

Planuoja plėtrą

„Revolut Payments“, „Sodros“ duomenimis, neturi darbuotojų. Jos įstatinis kapitalas – 400 tūkst. eurų.

Specializuoto banko licenciją gavusi „Revolut Technologies“ gruodžio 10 dieną turėjo 3 darbuotojus. Jos įstatinis kapitalas siekia 5,5 mln. eurų.

Registrų centrui pateiktos finansinės ataskaitos duomenimis, nuo 2017 metų liepos iki 2018 metų pradžios įmonė buvo gavusi 88 170 eurų pardavimo pajamų, jos grynasis pelnas sudarė 3 263 eurus.

Šių metų pavasarį interviu DELFI N. Storonskis sakė, kad gavus banko licenciją, darbuotojų skaičius Lietuvoje augs iki 20–30.

„Revolut“ 2015 metais įkūrė du buvę „Credit Suisse“ vertybinių popierių prekybininkai – N. Storonskis ir Vladyslavas Yatsenko. Pirmuosius klientus įmonė pritraukė savo pasiūlymu atsiskaityti kortele užsienyje ir daryti tarptautinius pervedimus taikant realų valiutų keitimo kursą.

„Revolut“ yra pritraukęs 336 mln. JAV dolerių iš tokių investuotojų kaip „Index Ventures“, „Ribbit Capital“, „Balderton Capital“ ir „DST Global“.

„Artimiausiuose „Revolut“ planuose – plėtra už Europos ribų į JAV, Kanadą, Singapūrą, Japoniją, Australiją ir Naująją Zelandiją. Galutinė įmonės vizija – įgalinti savo klientus visose naujose šalyse per porą minučių programėlės pagalba atsidaryti vietinę einamąją sąskaitą, bei tose šalyse atlikti momentinius ir nemokamus pervedimus“, – rašoma įmonės pranešime žiniasklaidai.

Mantas Zalatorius

Vertina palankiai

Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Mantas Zalatorius DELFI sakė, kad palankiai vertina naujo banko atsiradimą Lietuvoje.

„Mūsų nuomone, kuo daugiau bankų mūsų bankinėje sistemoje, tuo geriau. Vis dėlto, „Revolut“ daugiau veiklą vykdys visame pasaulyje, o Lietuva bus tik viena iš jurisdikcijų. Visos naujovės visada yra gerai. Žinoma, galbūt bandomuoju triušiu būti nėra pats geriausias dalykas, bet galbūt jie darys tai atsakingai“, – komentavo jis.

M. Zalatorius tvirtino, kad iš asociacijos pusės „Revolut“ atžvilgiu nėra jokio priešiško nusiteikimo.

„Greičiau priešingai – mus labai džiugina, kad atsiranda naujoviški rinkos dalyviai. Jei jų verslo modelis bus tvarus, nuo to bus gerai visiems. O ar jis bus tvarus – parodys tik ateitis“, – sakė jis.

Lietuvoje šiuo metu veikia šeši bankai („Swedbank“, SEB, „Luminor“, „Šiaulių bankas“, „Citadele“ ir „Medicinos bankas“), taip pat – 7 užsienio bankų filialai.

Lietuvos banko 2018 metų liepos 1 dienos duomenimis, bankų sektoriaus turtas sudarė 26,7 mlrd. eurų. Tuo metų bankų sektoriaus paskolos siekė 19,9 mlrd. eurų, indėliai – 20,4 mlrd. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (200)