Du su situacija susipažinę šaltiniai teigia, kad Baltieji rūmai oficialiai sprendimą praneš dar iki penktadienio, kai tarifai pradės galioti oficialiai.

Priduriama, kad pranešimas buvo planuotas ketvirtadienio rytą, bet laikas dar gali pasikeisti. JAV prekybos sekretorius Wilburas Rossas prancūzų leidiniui „Le Figaro“ teigė, kad sprendimas bus paskelbtas arba prieš atsidarant akcijų biržoms (16 val. 30 min. Lietuvos laiku), arba joms jau užsidarius (23 val. Lietuvos laiku).

Kovo mėnesį JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė apmuitinantis importuojamą aliuminį 10 proc., o plieną - 25 proc. tarifu. Iki šiol ES buvo gavusi dvi laikinas išimtis nuo tarifų, tačiau šios išimtys baigia galioti birželio 1 dieną.

Baiminamasi prekybos karo

ES šalys galimą JAV muitų plienui ir aliuminiui įvedimą vadina neteisingu ir yra pasirengusios imtis atsakomųjų priemonių tuo atveju, jeigu Vašingtonas patvirtins naujų tarifų minėtų metalų importui iš ES šalių įvedimą. Ketvirtadienį tai pareiškė Prancūzijos ekonomikos ministras Bruno'as Le Mair'as.

„Mes negalime nereaguoti, jeigu ES bus duotas smūgis“, - sakė jis po susitikimo su JAV prekybos sekretoriumi Wilburu Rossu.

Pasak B. Le Mair'o, kurio žodžius cituoja AFP agentūra, JAV planuojami muitai yra „nepagrįsti ir pavojingi“. Paraginęs JAV partnerius „pademonstruoti išmintį“, Prancūzijos ministras pabrėžė, kad galutinis JAV sprendimas gali išprovokuoti konfrontaciją prekybos sektoriuje.

„Tai tik JAV valdžios prerogatyva - jiems spręsti, ar jie nori konflikto su savo didžiausiu partneriu“, - nurodė B. Le Mair'as.