Anot „Fitch“, politinė įtampa tarp centrinės šalies vyriausybės ir Katalonijos “ artimiausiu laikotarpiu, tikėtina, dar labiau sustiprės“.

„Tokia padėtis gali sukelti neprognozuojamų įvykių, neatmetamas ir galimas likvidumą suteikiančių lėšų Katalonijai sutrikdymas“, - pridūrė reitingų agentūra.

Trečiadienį „S&P Global Ratings“ įtraukė Katalonijos autonominio regiono reitingą į „CreditWatch“ sąrašą su neigiama perspektyva, teigdama, kad „Katalonijos vyriausybės politinė konfrontacija su Ispanijos centrine vyriausybe sustiprėjo po spalio 1 d. vykusio referendumo dėl regiono nepriklausomybės“.

„Matome rizikų, kad šis įtampos sustiprėjimas gali pakenkti abiejų vyriausybių veiksmų derinimui bei bendravimui, o tai svarbu tam, kad Katalonija sugebėtų aptarnauti savo įsiskolinimus ir padengti juos laiku“, - savo pareiškime teigė „S&P“.

„Fitch“ įtraukė Kataloniją į „stebimų reitingų sąrašą su neigiama perspektyva“, taip perspėdama, kad dabartinis regiono reitingo BB lygis gali būti sumažintas.

Ispaniją drebinant giliausiai politinei krizei per dešimtmečius, Katalonija sekmadienį balsavo referendume dėl nepriklausomybės, nors Madridas balsavimą buvo uždraudęs.

Katalonija yra svarbus Ispanijos augimo variklis ir sudaro apie 19 proc. šalies bendrojo vidaus produkto (BVP)

Ispanijos pagrindinis akcijų indeksas „IBEX 35“ ketvirtadienį kiek atsigavo po trečiadienį patirtų nuostolių, kai Ispanijos konstitucinis teismas uždraudė Katalonijos parlamento posėdį, kuriame turi būti skelbiama nepriklausomybė.

„Fitch“ savo pareiškime išsakė viltį, kad dabartinė įtampa, tvyranti tarp Madrido ir Katalonijos valdžios, ilgainiui atslūgs.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)