Pasak Registrų centro atstovų, vasario 1 dienos duomenimis, virtualiųjų valiutų keityklos operatorių sąraše iš viso yra 206 bendrovės, depozitinių virtualiųjų valiutų piniginių operatorių sąraše – 198 (ta pati bendrovė gali būti abiejuose sąrašuose).

„Atsižvelgdami į rinkos tendencijas bei geopolitines realijas ėmėmės proaktyvių veiksmų ir inicijavome reguliacinius pokyčius, kurie didina skaidrumą ir rizikų valdymą finansų sektoriuje. Todėl nuo šiol atveriami duomenys apie skaidriai, patikimai ir atsakingai kriptoturto sektoriuje veikiančias įmones. Tai įneš daugiau aiškumo tiek pačioms įmonėms, tiek ir vartotojams bei prisidės prie didesnės jų apsaugos“, – sako finansų viceministrė Vaida Markevičienė.

Pasak jos, Finansų ministerijos ir kitų suinteresuotų institucijų parengtame Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatyme numatyta, kad šia veikla užsiimančios įmonės privalo turėti ne mažesnį nei 125 tūkst. eurų įstatinį kapitalą, todėl jų skaičius sumažėjo nuo 840 iki 206. Toks reikalavimas įsigaliojo nuo praėjusių metų lapkričio, atsižvelgiant į šio sektoriaus rizikingumą ir siekiant, jog rinkoje veiktų tik tinkamai pasiruošusios ir turinčioms tam finansinių resursų įmonės.

Virtualiųjų valiutų keityklos operatoriaus ir depozitinių virtualiųjų valiutų piniginių operatoriaus sąrašai skelbiami įgyvendinant nuo vasario 1 dienos įsigaliojusias tai numatančias Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo nuostatas.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT), atliekančios virtualiųjų valiutų operatorių sektoriaus priežiūrą, direktorius Rolandas Kiškis sako, kad tokio sąrašo atsiradimas ir viešas skelbimas yra seniai lauktas.

„Šio sąrašo atsiradimas yra dar vienas žingsnis skaidresnės virtualiųjų valiutų operatorių sektoriaus veiklos link, o FNTT, kaip sektorių prižiūrinčiai institucijai, tai yra labai svarbu. Virtualiųjų valiutų operatorių sąrašas taip pat į rinką įneš daugiau aiškumo, kurios įmonės yra registruotos Lietuvoje ir atitinka šiuo metu nustatytus reikalavimus. Tokia informacija suteiks naudos tiek klientams, tiek patiems operatoriams“, – teigia FNTT direktorius R. Kiškis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją