Virtuali konferencija organizuojama Europos Komisijos nario Virginijaus Sinkevičiaus iniciatyva.

„Baltijos jūrą supančių šalių ministrus kviečiau rugsėjo pabaigoje atvykti į Palangą, kad sutartume dėl veiksmų, kaip išvalyti Baltijos jūrą, nes man tai vienas svarbiausių prioritetų. Vis dėlto sekdami epidemiologinę situaciją, matydami valstybių pastangas apsaugoti savo gyventojus, taip pat nenorėdami rizikuoti delegacijų narių, pranešėjų, ekspertų, svečių bei aptarnaujančio personalo sveikata nusprendėme kelti konferenciją į virtualią erdvę. Taigi, kiekvienas, kuriam svarbi Baltijos jūra, galės stebėti pirmuosius bendrus regiono valstybių žingsnius siekiant išsaugoti mūsų jūrą ateities kartoms“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę atsakingas EK narys.

Konferencijoje planuoja dalyvauti aštuonių regiono Europos Sąjungos valstybių narių – Danijos, Estijos, Suomijos, Vokietijos, Latvijos, Lietuvos, Lenkijos ir Švedijos – aplinkos, žemės ūkio ir žuvininkystės ministrai.

Tikimasi, kad jie pasirašys deklaraciją, kuria būtų įsipareigojama mažinti taršą Baltijos jūroje.

Konferencijoje aukšto rango politikai, mokslininkai, nevyriausybinių organizacijų ir pramonės atstovai, atsižvelgdami į ES biologinės įvairovės strategiją ir Europos žaliojo kurso nulinės taršos tikslą, daugiausia dėmesio skirs siekiui sumažinti netvarios žuvininkystės daromą poveikį ir teršalų, šiukšlių ir taršiųjų priemaišų, įskaitant vaistus, patekimą į aplinką.

Taip pat bus siekiama sustiprinti įsipareigojimą siekti ES teisės aktuose nustatytų aplinkosaugos reikalavimų ir imtis naujų veiksmų Baltijos jūros problemoms spręsti.

Baltijos jūra yra viena labiausiai užterštų jūrų visame pasaulyje.

Dėl žemės ūkio veiklos jūrą supančiose šalyse ji smarkiai užteršta cheminėmis medžiagomis, į jūrą taip pat išsilieja naftos produktų.

Problemų kelia ir tai, kad po Antrojo pasaulinio karo keliose Baltijos jūros vietose paskandintos Vokietijoje sukaupto cheminio ginklo atsargos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)