Įkūrė drauge su vokiečiu

Kai susitinkame su A. Katausku, iš pradžių jis mus vedasi tiesiai į gamybos cechą ir rodo į pagamintą gaminį – jau paruoštą supakuoti medinio namuko komplektą.

„Jis dėliojasi kaip lego“, – sako jis ir atsimena viena tokių su kolega sustatęs per 15 minučių, tiesa, be apdailos, nes šią surinkti užtrunka jau ilgiau.

„Šiuos namukus siųsime į Prancūziją. Prancūzai mėgsta, kad jiems nebereikėtų dažyti. Klientas prancūzas, iš esmės, tinginys. Jis prašo žemos kainos, o ir jų užsakomi nameliai yra mažesni matmenimis, žemesni“, – sako jis ir priduria, kad štai vokiečiai ar olandai – visai kitokie klientai. Jiems reikia kokybės, o ir pinigus gali mokėti didesnius.

Bendrai vadovas aiškina, kad versle yra jau 20 metų, o ši įmonė, užsiimanti namukų gamyba, gyvuoja jau dešimtmetį.

„Pažinojau vokietį, kuris turėjo tokį prekybos tinklą, jis prekiavo panašiais namukais. O šiandien mes esame šios įmonės bendrasavininkai“, – sako jis.

Atlyginimų vidurkis – 850 Eur

Rodydamas ir į lauke sukrautą neapdirbtą medieną, verslininkas pasakoja, kad ją atsiveža iš Baltarusijos, Rusijos, Latvijos, Estijos ir šiek tiek iš pačios Lietuvos.

Įmonė Arbena

„Mes vežamės pjautinę medieną, patys ją apdirbame ir pagaminame galutinį gaminį – namelius. Mes norime gryninti veiklą. Lietuviai, sako, viską gali, nuo lemputės įsukimo, iki namo pastatymo, bet nieko negalime labai gerai“, – samprotauja jis.

Šiai dienai vyro valdomoje įmonėje dirba apie 110 darbuotojų, o pasiteiravus apie jo bendrovėje, esančioje regione, mokamus atlyginimus, A. Katauskas drąsiai juos vardija.

„Pas mus darbininkai-specialistai gali uždirbti iki 1,4 tūkst. Eur po mokesčių. Bendrai vidurkis yra apie 850 Eur į rankas („Sodros“ duomenimis – 1553 Eur neatskaičius mokesčių – red.), tačiau mažiau 600 Eur jau tikrai niekas negauna, nes aš negaliu laikyti žmonių dirbančių už minimumą. Man reikia, kad gerai padarytų darbą“, – atvirai sako jis.

Kainos svyruoja iki kelių tūkstančių

Įmonė, kaip patikslina, iš viso gali pagaminti daugiau nei 100 skirtingų namelių modelių, kurie gali virsti žmonių vasarnamiais, pavėsinėmis, sodo nameliais.

„Bendrai gaminame partijomis, pagal užsakymus. Stengiamės, kad būtų bent krovininis automobilis.

Yra trys dideli pirkėjai-didmenininkai, kurie turi prekybos tinklus Vokietijoje, Olandijoje, Prancūzijoje. Dar parduodame į Lenkiją, Lietuvoje, bet čia daugiau yra perpardavinėtojai“, – vardija jis.

Tiesa, tokių namukų kainos – įvairios, ir priklauso nuo pasirinktos komplektacijos ir dydžio. Anot vadovo, namelis gali atsieiti ir 300 Eur, ir 2000 Eur.

„Vidutinis namelis parduotuvėje kainuoja apie 1000 Eur, jis būna 9-16 kv.m. dydžio“, – kad būtų lengviau susigaudyti patikslina A. Katauskas.

Įmonė Arbena

Surinkto ir pastatyto namelio pavyzdžiui jis įmonėje sako neturintis, tačiau vaizdui susidaryti parodo katalogą.

Per dieną įmonė, jo teigimu, pagamina apie 100 medinių namelių komplektacijų, o per metus šis skaičius virsta į 20 tūkst.

Su baltarusiais – sunkumai

Paklaustas, ar importuojant medieną iš Baltarusijos, kuri sudaro pusę visos įmonės importuojamos medienos kiekio, bendrovei nekyla sunkumų dėl šiuo metu ten esamos situacijos, pusiau rimtai pusiau juokais verslininkas sako, kad ten sunkumų būna visada.

„Nebuvo nė vienų metų, kad sunkumų nebūtų. Politika mums įtakos šiandien nedaro, bet žmonės kalba labai smarkiai.

Turime darbuotojų, kurie ten turi giminaičių, juk mes esame nutolę vos kilometru nuo Baltarusijos sienos“, – sako jis.

Artimiausi įmonės planai – plėtra.

„Mes beveik išnaudojome visą potencialą, planuojame plėtrą, nes yra didžiulė paklausa. Nebegalime patenkinti tų pačių rinkų poreikio, kuriose šiandien esame“, – teigia vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (681)