Roberto ir Modesto biure pastatytas parodomasis virtuvės modelis. Jis, kaip sako, kainuoja apie 6-7 tūkst. Eur be buitinės technikos.

„Atsidaryk“, – balsu sako vienas vyrų ir virtuvės spintelė atsiveria.

„Užsidaryk“, – paliepia, o spintelė tai atsiveria, tai užsiveria ir atrodo tarsi valdoma balsu.

Tačiau tai – tik pokštas, vyrai rankose laiko specialų mechanizmo pultelį ir abu juokiasi. „Dažnai taip pajuokaujame su savo klientais“, – sako jie, bet patikina, kad tokios naujovės po truputį jau atsirandančios.

Robertas ir Modestas Pakruojyje gamina korpusinius baldus, o vienas pagrindinių jų gaminių, kaip pabrėžia, ir yra virtuviniai komplektai.

Spalio pabaigoje bus 8-eri metai, kaip jiedu kartu vykdantys veiklą, tačiau baldų gaminime jie abu nebuvo naujokai.

Vyrai dar anksčiau drauge dirbę kitoje baldų gaminimo įmonėje ir ten, kaip priduria, ir pasitikrinę savo draugystę.

Modestas aiškina, kad idėja jiems imtis savo verslo pasiūlęs būtent Robertas.

„Tuo metu jau buvau išėjęs iš tos įmonės ir dirbau tolimųjų reisų vairuotoju. Man gimė dukra ir nesinorėjo palikti mažo vaiko.

Dar būdamas reise pradėjau Modestą raginti imtis savo verslo“, – pasakoja Robertas, o kolega priduria, kad tuo metu vien baldų negaminęs, viename didžiųjų prekybos centrų dirbęs mėsininku.

Nusprendę imtis savo verslo vyrai sako nesigailėję. Modestas turėjęs nedideles dirbtuvėles, Robertas pradžiai prisidėjęs investicijomis. Vėliau jiedu pasiėmę ir paskolą, įsigiję stakles.

Klientai, kaip sako, patys pas juos ateidavę ir jų ieškoti jiems nereikėję, mat padėjęs per daugelį metų šioje sferoje padarytas įdirbis.

Po trijų metų jiedu jau ėmė kitą banko paskolą ir plėtę gamybą, persikraustė į naujas erdvias patalpas.

Šiandien Robertas ir Modestas daugiausia baldus gamina būtent sostinės gyventojams. Sakosi, kad apie 85 proc. jų produkcijos iškeliauja būtent į Vilnių, o geras baldininkas šiais laikais klientui yra tarsi šeimos žmogus.

„Jeigu tu gerai pagaminai, iš to kliento gali tikėtis neribojamų rekomendacijų, o mes ir dirbame tik su fiziniais asmenimis“, – sako Robertas. Įmonėje šiuo metu baldus gamina 7 žmonės.

Rinkose sparčiai brangstant žaliavoms, vyrai pasakoja, kad medžiagų brangimas šiandien vyksta kosminiu greičiu.

„Brangsta viskas, visos medžiagos nuo A iki Z.

Yra tiekėjų, kurie šiais metais kainas kėlė jau keturis kartus. Taip jie kiekvieną mėnesį kainą nuo jau pakeltos didina po 5 proc.

Taigi nuo metų pradžios viskas pabrango mažiausiai penktadaliu, ir tai dar ne pabaiga“, – apie situaciją rinkose sako jie ir lygina, kad jei prieš 4 metus už virtuvės spintelių komplektą klientas mokėdavo 1,6-2 tūkst eurų, dabar kainos kitokios – tektų pakloti dukart daugiau.

Bet brangstančios žaliavos šiandien nėra vienintelė vyrų problema, taip pat jie sako susiduriantys ir su tiekimo sutrikimais.

„Gerai, kad nėra piktybinių nesutarimų su klientais, visi supranta situaciją“, – sako Modestas.

Apie tai, kad kai kurie baldininkai turi tiek darbo, jog šiemet jau nebepriima užsakymų, vyrai sakosi girdėję. Jie patys tikina, kad kol kas užsakymus dar priima, tačiau jų turintys nemažai, o Robertas aiškina, kad jų gaminami baldai nėra ir patys pigiausi, jie atsirinkę itin aukštos kokybės baldinės plokštės gamintojus.

„Mums svarbi kokybė. Žmonės baldus gamina ne vieneriems metams.

Bet šiandien mokėti už virtuvinį, kuris kainuoja 6-7 tūkst., žmonės tikrai gali. Bankai duoda paskolas, bet uždirba ir patys klientai“, – sako Robertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)