„Koreliacijos tarp mūsų verslo poreikio ir to, ką rengia mūsų aukštosios mokyklos, aš beveik visai nerandu. Jeigu, pačių universitetų vertinimu, 67 proc. studijas baigusių žmonių eina persikvalifikuoti, tai rodo, kad kažkas su mūsų visa švietimo sistema negerai. Jeigu 90 proc. baigusiųjų mokyklas stoja į aukštąsias mokyklas, aišku, kad kažkas irgi yra negerai. Ko tikrai daug stokojame, tai profesinių specialistų, kurie galėtų kokybiškai atlikti darbą. Mes puikiai įsivaizduojame, kiek Lietuvoje yra statybų, mes žinome, kiek naujų namų statoma, kiek miestų kuriama, kiek plečiasi Lietuvos miestai, tačiau per metus Lietuvoje aukštąsias mokyklas baigia 150 architektų. Jūs dabar pagalvokite sau tyliai, kiek iš jų šiandien rinkoje randa darbo pagal specialybę. Jei kokie du ar trys, tai pats geriausias atvejis“, – sakė R. Dargis.

Robertas Dargis
Be to, jaunimui įsidarbinti esą sutrukdo ir pernelyg dideli lūkesčiai.

„Jauni žmonės sako: už 1300 Lt tai aš čia tikrai nearsiu. Tai – jau yra minimali riba. 1500 Lt, aišku, žmogaus irgi negelbsti. Jie yra jauni maksimalistai. Jie neįvertina to, ką jie moka, ką jie realiai geba. Darbdavys samdo tave kaip prekę. Tu turi save parduoti. Atėjęs į įmonę, turi kurti pridėtinę vertę, iš tavęs turi būti nauda, tačiau visiškai nesvarbu, ar tau 18 m. ar 35 m., ar 45 m. O ne todėl, kad aš tiesiog noriu 2 tūkst. Lt. Arba dar ateina pas vadovą prašyti: pakelkit man atlyginimą, nes šildymas pabrango, o ne todėl, kad aš jums kuriu pridėtinę vertę, ne todėl, kad dėl manęs išaugo pardavimas“, – teigė „CV-Online“ rinkodaros vadovė Rita Karavaitienė.

Kaip teigė Jaunimo darbo centrų prie Lietuvos darbo biržos koordinatorius Valdas Maksvytis, yra išskirtos trys svarbiausios priežastys, kodėl jauniems žmonėms sunku rasti darbą. Tai – profesinio pasirengimo stoka, darbo patirties trūkumas ir įgytų profesinių žinių ir darbo rinkos poreikių neatitikimas.

V.Maksvytis pateikė Lietuvos darbo biržos duomenis, kad sunkiausia įsidarbinti verslo vadybos, teisės, ekonomikos, buhalterinės apskaitos, viešojo administravimo, socialinės pedagogikos, socialinio darbo, verslo administravimo vadybos, istorijos specialistams. Pasak jo, jau 5 m. Lietuvos darbo biržoje daugiausia registruojama vadybos, teisės, ekonomikos ir buhalterinės apskaitos absolventų.