Pasak jo, patikrinimų metu pažeidimų nenustatyta, bet „pritempta“ prie to, kad konteinerių šachtose blogas kvapas ir mėtosi viena kita šiukšlė“, dėl to siūloma skelbti ekstremalią situaciją.

„Situacija išties yra sutrikdyta reformos, pereinamasis laikotarpis užsitęsė, bet ji valdoma. Prielaidų ekstremaliai situacijai nėra ir nebus. Reikia suprasti ir vežėjus, kurie dirba daug valandų, prisitaikydami prie naujų grafikų.

Be abejo, buvo dalykų, kuriuos buvo galima padaryti geriau, bet visada tokių būna. Galbūt išvežėjai galėjo pradėti rengti pratybas, kaip ir kur turės važiuoti, dar prieš mėnesį, bet jie neturi laiko daryti tokius orientacinius žaidimus. Dabar tai tapo savivaldybės problema, ir mes ją sprendžiame“, - tikino savivaldybės administracijos direktorius.

Jo teigimu, jeigu šiukšlių išvežėjų netenkina grafikai, siūloma jiems kreiptis į „Vilniaus atliekų sistemos administratorių“ (VASA).

VASA direktorius Rimantas Juknevičius teigė, kad pagal gautus skundus atlikti patikrinimai, padarytos tų konteinerių ir šachtų nuotraukos.

„Į ekstremalią situaciją tai tikrai nepanašu“, - atspausdintas nuotraukas rodė R. Juknevičius.

VASA direktoriaus teigimu, yra stebima situacija, kontroliuojami išvežėjai.

„Situacija nėra normali, bet vykdome kontrolę, teikiame pastabas, reaguojame į skundus, kad būtų nedelsiant pašalinti trūkumai. Esu gavęs iš vežėjų pažadą, kad šią savaitę situacija bus sutvarkyta. Sankcijos, kurios gali jiems būti pritaikytos, yra numatytos sutartyse“, - apie situaciją kalbėjo VASA vadovas.

ELTA jau skelbė, kad ketvirtadienį Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) pranešė kreipęsis į Vilniaus miesto savivaldybę, prašydamas kuo skubiau spręsti neišvežamų šiukšlių problemą. NVSC specialistams atlikus patikrinimus paaiškėjo, kad dėl netinkamai tvarkomų atliekų mieste netrukus gali tekti skelbti ekstremalią situaciją, keliančią pavojų žmonių sveikatai.

NVSC praneša, kad daugiausia skundų yra gavę iš Lazdynų, Karoliniškių bei Fabijoniškių mikrorajonų gyventojų.

Pasak sveikatos apsaugos viceministro Algirdo Šešelgio, Sveikatos apsaugos ministerijai nerimą kelia tai, kad pastaruoju metu specialistai sulaukia vis daugiau skundų iš gyventojų dėl neišvežamų šiukšlių, sklindančio blogo kvapo ir netvarkingos aplinkos. Dėl neišvežamų šiukšlių ima daugintis užkrečiamąsias ligas sukeliantys mikroorganizmai.

NVSC Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė taip pat akcentavo, kad situacija, kuri gali turėti neigiamos įtakos visuomenės sveikatai, negali ilgiau tęstis.

Specialistai perspėja, jog siekiant, kad Vilniaus mieste neišplistų užkrečiamosios ligos, būtina nedelsiant organizuoti susikaupusių buitinių atliekų išvežimą bei užterštų teritorijų ir pastatų bendro naudojimo patalpų bei inžinerinės įrangos - šiukšlių šalinimo vamzdynų ir konteinerių laikymo patalpų - valymą ir dezinfekciją.

NVSC Vilniaus departamentas kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorių, prašydamas kuo skubiau sušaukti Vilniaus miesto ekstremaliųjų sveikatai situacijų komisiją, kad būtų priimti operatyvūs sprendimai dėl priemonių buitinių atliekų šalinimo sutrikimams ir jų padariniams likviduoti.

Šiukšlių kaupimosi problema Vilniuje opi ne pirmą savaitę.

Atliekų išvežimo reforma įsigaliojo gegužės 1-ąją. Nuo tos dienos Vilnius padalintas į penkias dalis. Šiaurinę, rytinę ir vakarinę zonas aptarnauja „Ecoservice“, centrinę - „VSA Vilnius“, pietuose dirba „Ekonovus“.

Pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje teigta, kad perpildytų Vilniaus miesto konteinerių problema sprendžiama, tačiau miestą tvarkančių bendrovių atstovai dar negalėjo pasakyti, kada situacija bus visiškai išspręsta.

Kaip teigė VASA, dėl pasikeitusių aptarnavimo grafikų ir zonų vairuotojai užtruko susipažindami su naujais maršrutais ir dėl to buvo vėluojama išvežti šiukšles.

„Yra pačių įvairiausių problemų, dėl kurių nebuvo galima išvežti konteinerių, kurie susikaupė per praėjusią savaitę. Visos problemos yra greitai sprendžiamos, organizuojami darbų proceso pakeitimai ir daugelis kitų priemonių, kurios situaciją padės suvaldyti“, - pirmadienį žurnalistams sakė Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius P. Poderskis.

P. Poderskis tada teigė, jog miestas „greitai bus švaresnis negu buvo iki gegužės 1 dienos“.

Atliekų krize domėsis ir Seimas

Reaguojant į gyventojų, verslo ir sveikatos apsaugos specialistų teikiamą grėsmingą informaciją kitą savaitę šaukiamas specialus Aplinkos apsaugos ir Sveikatos reikalų komitetų posėdis.

„Akivaizdu, kad nuo gegužės 1 dienos Vilniaus mieste pradėta komunalinių atliekų tvarkymo sistemos reforma nevaldoma ir kyla grėsmė susidaryti rimtai aplinkosauginei situacijai. Todėl kitą savaitę Seimo Aplinkos apsaugos ir Sveikatos reikalų komitetai numato parlamentinės kontrolės tvarka kviestis susijusių sektorių atstovus ir aiškintis situacijos priežastis“, - sakė Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Kęstutis Mažeika.

Pasak Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės Astos Kubilienės, ketvirtadienį paskelbta, kad Nacionalinis visuomenės sveikatos centras kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę prašydamas kuo skubiau spręsti neišvežamų šiukšlių problemą. Po atliktų tikrinimų paaiškėjo, kad dėl netinkamai tvarkomų atliekų mieste netrukus gali tekti skelbti ekstremalią situaciją dėl pavojaus žmonių sveikatai.

Komitetų posėdis atliekų krizei Vilniuje įvertinti planuojamas trečiadienį, gegužės 16 dieną.