Pirmiausiai jis įvardijo pernelyg nelanksčią migracijos tvarką šalyje.

„Kalbėjau su įmonėmis, kurios įkūrė įmones Minske, nes buvo per sudėtinga atvežti IT specialistus į Lietuvą“, - pirmadienį žurnalo „Valstybė“ konferencijoje „Investicijos LT“ sakė meras.

Tai, pasak jo, yra didelis praradimas Lietuvai, todėl su vidaus reikalų ministru ir su šia problema susiduriančiais investuotojais diskutuojama, kaip galima pakeisti šią situaciją.

„Mūsų migracijos tvarka turi būti kieta ir lanksti tuo pačiu metu“, - tvirtino R. Šimašius.

Antroji problema, anot jo, yra darbo santykių reguliavimas, pavyzdžiui, per trumpas įspėjimo terminas nusprendusiems iš darbo išeiti aukščiausio lygio profesionalams, trečioji - „Sodros“ lubų nebuvimas, kuris atbaido daug uždirbančius specialistus.

„Sodros“ lubomis vadinama tvarka, kai nuo tam tikro atlyginimo nebeskaičiuojamos socialinio draudimo įmokos ir taip gerokai sumažėja mokesčiai nuo atlyginimo. Lietuvoje egzistuoja „Sodros“ išmokų lubos, kai pasiekus tam tikrą lygį ligos ar motinystės pašalpa nebepriklauso nuo atrlyginimo ir mokama tokia, kokios lubos nustatytos.

Sostinės mero nuomone, Vilnius užsienio investuotojams yra gerokai patrauklesnis už kitus miestus, su kuriais jis konkuruoja.

„Visos į Vilnių atėjusios užsienio įmonės sako, kad trūksta darbuotojų, tačiau kartu jos atkreipia dėmesį, kad Vilnius yra kompetentingų specialistų miestas. Taip pat labai svarbi yra atvira ir multikultūrinė Vilniaus aplinka. Juk investuoti nusprendusiam žmogui labai svarbu, ar išėjęs į gatvę jis galės susikalbėti, jausis savas. Mes turime daug jaunų žmonių, kurie mokėsi svetur ir puikiai kalba angliškai arba kitomis Europos Sąjungos pagrindinėmis kalbomis, turime daugybę žmonių, kurie susikalba rusiškai. Būkime atviri, Lenkijoje kalbų mokėjimas yra prastesnis kaip ir daugybėje kitų miestų į Vakarus ar į Rytus nuo mūsų“, - sakė R. Šimašius.

Kartu jis pripažino, kad Talinas taip pat turi šį pranašumą.

Konferencijos dalyviams sostinės meras priminė ir infrastruktūrinius privalumus: sparčiausią plačiajuostį, bevielį internetą Europoje.

„Visa IT infrastruktūra verslui, na, nepasikuklinkime, yra pirmoji vieta ir lemiantis veiksnys. Taigi dėl to paslaugų centrams Vilnius yra įvardytas kaip labai patrauklus miestas", - sakė pranešėjas.

Pasak R. Šimašiaus, šalia ekonominių dalykų norint pritraukti investicijas labai svarbu yra ir miesto patrauklumas gyventi.

„Kur yra patraukliau gyventi pasirinkimas yra ne mažiau svarbus nei tas, kur yra palankūs mokesčiai. Vilnius konkuruoja pagal tai, ar patogus viešasis transportas, ar yra žaliųjų erdvių, ar iš čiaupo bėga geriamas vanduo, ar mieste grynas oras“, - pabrėžė jis, pripažinęs, kad miestui reikia geresnio viešojo transporto ir patogesnių viešųjų erdvių.

Taip pat, anot jo, Vilnius galėtų būti pakrikštytas festivalių miestu, nes čia beveik nuolat kažkas vyksta.

„Taip pat Vilnius yra penkta pigiausia pragyvenimo vieta tarp Europos sostinių. Bet tai nebūtinai reiškia, kad penkta blogiausia, kaip minėjau, pagal kokybę čia yra gerokai geriau už brangesnius miestus“, - tvirtino sostinės meras.

Jis skaičiuoja, kad paslaugų centruose Vilniuje galėtų dirbti tris kartus daugiau žmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (212)