Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pranešė, kad skubos tvarka yra parengtas Valstybinio socialinio draudimo įstatymo projektas, kuriuo siūloma atsisakyti dalies praėjusios kadencijos Seimo birželio mėn. priimtų naujovių, įsigaliojusių nuo 2017 m. sausio 1 d.

Viceministrė Eglė Radišauskienė būsimus pokyčius, kurie aktualūs sudariusiems autorines ir licencines sutartis, apibūdino taip:

„Naujuoju įstatymo projektu bus siūloma nustatyti valstybinio socialinio draudimo įmokų skaičiavimą nuo 50 proc. pajamų, gautų pagal autorines sutartis, iš sporto ar atlikėjo veiklos.

Tačiau pagal autorines sutartis gautoms pajamoms, kurios bus gautos iš to paties darbdavio (draudėjo), su kuriuo sudaryta darbo sutartis, būtų skaičiuojamos socialinio draudimo įmokos nuo 100 proc. pajamų. Šios nuostatos būtų taikomos nuo 2017 m. sausio 1 d. gautoms pajamoms.

Taigi, iš esmės grįžtama prie iki 2017 m. sausio 1 d. buvusio teisinio reguliavimo.

Taip pat siūloma nustatyti, kad socialinio draudimo įmokos neskaičiuojamos nuo autoriams ir gretutinių teisių subjektams mokamo atlyginimo už kūrinių ir gretutinių teisių objektų panaudojimą pagal suteiktas licencijas panaudoti kūrinius ar gretutinių teisių objektus. Pataisų projektą kitą savaitę ketina teikti Seimo nariai.

Tačiau šis įstatymas dar planuojamas tobulinti, kadangi yra būtina atsižvelgti į tai, kad nemokėdami arba mokėdami labai nedideles sumas socialinio draudimo įmokų, autoriai gaus minimalias pensijas arba išvis neturės net minimalaus stažo“.

Taigi, paprastai kalbant, siūloma grąžinti tvarką, pagal kurią „Sodros“ įmokos pajamoms iš autorinių sutarčių (jei jos pasirašomos ne su darbdaviu) bus skaičiuojamos nuo pusės gautos sumos, o ne nuo visos. Taip pat siūloma atsisakyti įmokas taikyti pajamoms už licencines sutartis.

Beje, atitinkamą įstatymo pataisų projektą penktadienį po pietų Seime registravo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis.

Ministerija priminė, kad 2017 m. sausio 1 d. įsigaliojusiame įstatyme nustatyta, jog pajamas pagal autorines sutartis, iš sporto ar atlikėjo veiklos gaunantys asmenys valstybinio socialinio draudimo įmokas moka nuo viso apskaičiuoto atlygio pagal sudarytas sutartis sumos.

Taip pat numatyta, kad socialinio draudimo įmokos neskaičiuojamos nuo kolektyvinio administravimo būdu autoriams ir gretutinių teisių subjektams mokamo atlyginimo už kūrinių ir gretutinių teisių objektų panaudojimą pagal suteiktas licencijas panaudoti kūrinius ar gretutinių teisių objektus. Tai yra, jeigu sutartis sudaroma su asociacija LATGA – socialinio draudimo įmokos neskaičiuojamos.

DELFI primena, kad nepaisant naujausių pasiūlymų, nuo 2017 m. įmokos padidėjo tiems, kurie dirba pagal verslo liudijimus (iki 99,94 Eur), vykdo individualią veiklą pagal pažymą (iki 29,7 proc.), individualių įmonių savininkams (iki 30,8 proc.), valdybų nariams (26,3 proc.), sportininkams ar atlikėjams kai neturi darbo santykių (29,7 proc.), individualią žemės ūkio veiklą vykdantiems nuo 4 EDV (29,7 proc.), šeimynų dalyviams (29,7 proc.).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (652)