Savo tinklaraštyje, kurį seka daugiau nei 11 mln. nuolatinių prenumeratorių visame pasaulyje, R. Bransonas retoriškai klausia: „ar internetas – balsavimo ateitis“?

Kaip pavyzdį verslininkas pateikia Lietuvoje artėjančius prezidento rinkimus ir atkreipia dėmesį, kad pirmą kartą šalies istorijoje atsirado galimybė už kandidatus pasirašyti internete.

„Bus įdomu pamatyti, ar tai įtrauks daugiau jaunimo, ir ar kandidatų į prezidentus sąraše atsidurs daugiau žmonių be politinio užnugario,“ – rašo R. Bransonas.

Neįtikėtinomis idėjomis ir svaiginančia sėkme išgarsėjęs verslininkas įsitikinęs, kad rinkimai yra viena iš vos kelių likusių gyvenimo sričių, kurių dar nepaveikė interneto technologijos.

„Per 25-erius metus, nuo tada, kai buvo išrastas internetas, jis iš pagrindų pakeitė galybę mūsų gyvenimo sričių. Viena sritis, kuriai internetas dar padarys didelę įtaką – tai politiniai rinkimai,“ – rašo R. Bransonas.

Be Lietuvos, savo įraše politikas mini ir kaimyninę Estiją – kaip balsavime internetu lyderiaujančią pasaulio valstybę.

„Balsavimas internetu išbandytas dar tik keliose valstybėse pasaulyje. Estija yra šios srities lyderė, ji 2011-ųjų nacionaliniuose rinkimuose surinko ketvirtadalį visų balsų vien internetu. Balsavimu internetu šiuo metu eksperimentuoja tokios šalys kaip Jungtiniai Arabų Emiratai, Australija, Prancūzija, Kanada, Meksika, Šveicarija, Indija ir Norvegija,“ – vardija verslininkas.

R. Bransonas neslepia, kad šiam įrašui jį paskatino pokalbis su bičiuliu verslininku iš Lietuvos Vladu Lašu.

„Jis iškėlė mintį, kad technologiškai pažangus jaunimas Lietuvoje (kaip, beje, ir visame likusiame pasaulyje), yra „miegantys milžinai“ politikoje. Jie jaučiasi nutolę nuo politikos ir pats ėjimo balsuoti veiksmas jiems yra nepatrauklus.“

Savo straipsnį milijardierius baigia pripažindamas, kad balsavimas internetu gali turėti daug trūkumų ir juos būtina kruopščiai ištyrinėti – neatmetant saugumo ir patikimumo kriterijų.

„Vis tik amžiuje, kai tokios paslaugos kaip elektroninė bankininkystė yra savaime suprantamos, kodėl ir balsavimas negalėtų keltis į internetą? Jei sistema bus gerai išvystyta, ji tik sumažins, o ne padidins, rinkimų sukčiavimą,“ - įsitikinęs R. Brasonas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (198)