Paklaustas, kokios yra paslaptys, kurių neišmokys verslo mokykloje, R. Bransonas apskritai suabejojo verslo mokyklų nauda.

„Yra pakankamai svarbus klausimas, ar norintiems būti verslininkais reikia mokytis verslo mokykloje. Manau, kad jeigu turite idėją, geriausias būdas išmokti, kaip valdyti verslą yra pabandyti jį sukurti“, - dėstė R.Bransonas Kauno lyderystės forumo „Forum One“ metu.

Pasak jo, net jeigu pirmą kartą idėjos įgyvendinti nepavyks, iš nesėkmės reikia pasimokyti ir bandyti toliau.

„Vienas dalykas, kurį aš supratau šioje šalyje, tai, kad čia nesėkmė nėra priimama taip, kaip turėtų būti priimama. JAV yra daug verslininkų, kurie bando, jiems nepasiseka, jie bando vėl, vėl nepasiseka, ir galiausiai jiems pavyksta tik po trečio bandymo“, - Lietuvą ir JAV palygino R.Bransonas.

Jis laikėsi pozicijos, kad šalyse, kurios iš tiesų skatina verslumą, žmonės, bandantys jį kurti, turi būti vertinami ir skatinami už tokius mėginimus.

„Dauguma žmonių, kurie bando kurti verslą, pirmą kartą nesulaukia sėkmės“, - primena R. Bransonas.

Milijardieriaus teigimu, svarbiausia kuriant verslą, turėti idėją ir žinoti, kuo ji yra pranašesnė už kitas rinkoje įgyvendinamas idėjas.

Išvardijo, kada studijuoti verta

Tačiau R.Bransonas nenuvertina išsilavinimo naudos ir įvardijo, kada studijuoti yra vertinga.

„Jeigu jūs siekiate tiksliųjų mokslų specialybės ar technologinio išsilavinimo, arba norite tapti gydytoju, teisininku – yra begalės priežasčių studijuoti universitete. Tačiau mokytis tapti verslininku, nesu tikras, kad tai yra kažkas, ko verslo mokyklos gali išmokyti“, - svarstė R.Bransonas.

Anot jo, antra vertus, verslo mokykloje įgytas išsilavinimas yra tarsi draudimas, kuriuo galima pasinaudoti, jei nepavyksta sukurti verslo - išsilavinimas gali padėti susirasti darbą.
Paklaustas, koks jam yra susidaręs įspūdis apie Lietuvą, jis pabrėžė, kad Lietuvoje yra labai daug išsilavinusių žmonių, o tai leidžia šaliai gerokai lenkti kitas valstybes.
„Manau, kad Lietuvoje yra daug ryžtingų žmonių, kurie nori būti sėkmingais ir pasiekti rezultatų“, - sakė R. Bransonas.

Pasidalino patarimais

Milijardierius pasidalino savo patirtimi, kaip užtikrinti sėkmingą įmonės veiklą, o kartu – ir asmeninį gyvenimą.

„Aš manau, kad geriausias patarimas, kurį aš galiu duoti žmogui, vadovaujančiam bendrovei ar jos padaliniui, yra išmokti deleguoti darbus. Raskite žmogų, kuris yra geresnis nei jūs, kuris galėtų atlikti jūsų darytus darbus, neabejokite juo, net jeigu jis klys ar darys gerus dalykus, - sakė R. Bransonas. - Aš tai sugebėjau padaryti jau būdamas labai jaunas, mačiau kaip augo mano vaikai ir esu laimingai vedęs. Taigi buvo sėkmingas tiek mano asmeninis, tiek verslo gyvenimas.“

Pasak jo, būtent dėl to, kad galėjo skirti daugiau laiko savo asmeniniam gyvenimui, jis gebėjo pamatyti platesnį kontekstą, keliauti ir užtikrinti verslų sėkmę. R. Bransonas priminė, kad jo sugebėjimas deleguoti darbus leido jam atvykti ir į Lietuvą.

„Menas deleguoti darbus yra labai svarbus, tik keli lyderiai išmoksta deleguoti. Dauguma bijo leisti kitiems žmonės atlikti jų kasdienius darbus, nes mano, kad kiti gali būti geresni. Tačiau tikrasis lyderis moka deleguoti darbus“, - įsitikinęs R. Bransonas.

Verslininkas priminė dar vieną svarbų aspektą, kurio patarė nepamiršti tiek kuriant, tiek vadovaujant verslui: būtina skatinti darbuotojų pasididžiavimą įmone.

„Jeigu grupė žmonių paprasčiausiai dirba akcininkui, kuris turtėja, jie gali būti ne tokie patenkinti, kaip dirbdami bendrovei, kuri stengiasi išspręsti vietinės bendruomenės, nacionalines arba tarptautines problemas. Jeigu žmonės gali didžiuotis bendrove, kuriai dirba, tai yra galingas įrankis, tikrai naudingas verslui“, - apibendrino R. Bransonas.

Jis priminė, kad dėl to įmonės turi būti socialiai atsakingos, tausoti gamtą ir imtis kitų visuomenės gerovę užtikrinančių priemonių.

R.Bransonas lyderystės forume „Forum One“ skaitė pranešimą tema: „Virgin“ stiliumi: pamokos, kurių nesužinosite verslo mokykloje“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (596)