Tyrimo metu buvo nustatyta, jog Amerikoje net 46 proc. pensininkų turi sukaupę 10 tūkst. dolerių (28 tūkst. Lt) ar mažesnes santaupas. „Tai tikrai nereiškia, kad jie gyvena sunkiai – galbūt jie gauna gerą pensiją, turi sveikatos draudimą“, - teigia ekonomikos profesorius Jamesas Poterba, Ekonominių tyrimų biuro vadovas ir vienas iš tyrimo autorių.

Tačiau gauti duomenys suteikia daugiau informacijos apie tai, kaip pensininkai tvarko savo finansus, sako J. Poterba.

„Tokie žmonės sunkiai susidorotų su netikėtomis išlaidomis, pavyzdžiui jeigu reiktų iš savo kišenės mokėti už gydymo išlaidas. Jie tiesiog neturi daug likvidaus turto“, - teigia specialistas.

Kalbant apie grynąją vertę, įskaitant santaupas, būsto vertę, socialinio draudimo vertę ir pensijos dydį, akivaizdu, jog garbaus amžiaus amerikiečių gyvenimas nebeatrodo toks jau skurdus. Vienišų pensininkų turtą vidutiniškai sudaro apie 142 tūkst. dolerių (390 tūkst. Lt), tų, kurie jau palaidojo savo antrąją pusę – 253 tūkst. dolerių (695 tūkst. Lt), o pensininkų porų – 692 tūkst. dolerių (1,902 mln. Lt).

Taigi jeigu norite sočios senatvės, praturtėkite. Jeigu nepavyks, apsvarstykite galimybę sukurti šeimą ir pasistenkite mirti anksčiau už savo antrąją pusę. Dėl paskutinio patarimo specialistai kalba nerimtai, tačiau niekas nepaneigs, jog senatvėje susituokę žmonės gyvena patogiau.

Pavyzdžiui, dar prisimenate tuos net 46 proc. pensininkų Amerikoje, kurie mirdami palieka 10 tūkst. dolerių santaupas? Taigi, kalbant apie antrosios pusės niekada neturėjusius pensininkus, šis skaičius pakyla iki 57 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)