„Panevėžio statybos trestas“, IAE vertinimu, neatitinka dvejų iš trijų privalomų apsivalymo reikalavimų ir pagal galiojančius VPĮ reikalavimus neturi teisės dalyvauti tolimesnėse pirkimo procedūrose“, – BNS nurodė IAE.

IAE teigimu, konkurso dalyviai privalėjo atitikti Viešųjų pirkimų įstatymo reikalavimus dėl taikytinų apsivalymo priemonių – savanoriškai sumokėjus arba įsipareigojus sumokėti kompensaciją už žalą, bendradarbiavus siekiant išaiškinti jo padarytą pažeidimą bei ėmusis priemonių tolimesnių pažeidimų prevencijai.

Šiuo metu IAE teigė dar negavusi oficialios informacijos apie pateiktą ieškinį, todėl jo nevertina.

PST pateikė ieškinį Panevėžio apygardos teismui. Bendrovė pranešė nesutinkanti su IAE viešųjų pirkimų komisijos sprendimu atmesti jos pasiūlymą didelės vertės viešajame pirkime.

Anot PST byloje atstovaujančio advokatų kontoros „TGS Baltic“ asocijuoto partnerio, Viešųjų pirkimų specializacijos grupės vadovo, advokato Karolio Smaliuko, keista, kai tokio dydžio ir reikšmės konkursuose sprendimai grindžiami ne aiškiai įstatyme numatytais motyvais ir jo sąvokomis, o išvestiniais motyvais.

Anot advokato, IAE neturėjo pastabų ir priekaištų PST patikimumui dėl jo įgyvendintų organizacinių, techninių ir personalo priemonių, leidžiančių užtikrinti panašių pažeidimų prevenciją ir garantuoti jo patikimumą.

Konkurencijos taryba 2017 metais PST skyrė skyrė 8,5 mln. eurų, o bankrutuojančiai Vilniaus statybų bendrovei „Active construction management“ (buvusiai „Irdaiva“) – 3,7 mln. eurų baudas už tai, kad jos prieš septynerius metus buvo sudariusios kartelinį susitarimą, dalyvaudamos Vilniaus savivaldybės skelbtuose darželių atnaujinimo konkursuose. PST teismams ginčijo tarybos jai skirtą baudą.

IAE atliekyno statybos rangovo konkurse iš viso buvo gauti trys pasiūlymai, dar sausį BNS informavo IAE.

Atliekyno konkursas yra svarbus nacionalinio saugumo požiūriu, todėl rangovą turės patvirtinti ir Vyriausybė. Taip siekiama išvengti situacijos, kai didelės vertės IAE uždarymo projektus laimėjo Vokietijos „Nukem“, vėliau tapusi Rusijos atominės energetikos statybos milžinės „Rosatom“ bendrovės „Atomstrojeksport“ valdoma įmone.

Atliekyno statybos preliminari vertė siekia daugiau nei 70 mln. eurų, jame atliekos galės būti saugomos 300 metų.

Rangovo konkursas trečią kartą buvo paskelbtas pernai spalį. Pirmasis konkursas buvo paskelbtas užpernai kovą, tačiau tuomet jį nutraukti įpareigojo Viešųjų pirkimų tarnyba. Antrą kartą konkursas paskelbtas pernai kovą, tačiau jis nutrauktas visiems pasiūlymams viršijus suplanuotą lėšų sumą.

Į atliekyną atliekos bus dedamos visą IAE uždarymo laiką, iki 2038 metų. Jis bus įrengtas Visagino savivaldybės Stabatiškės aikštelėje. Jį uždarius dar bent 100 metų jis bus prižiūrimas, o dar 200 metų bus ribojamas teritorijos naudojimas.

Projektas finansuojamas Europos Sąjungos Ignalinos programos lėšomis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)