Susirgus vienam iš ortopedijos gaminius gaminančios bendrovės „Baltic Orthoservice” dirbančiam užsieniečiui buvo kreiptasi gydymo įstaigą. Atsakymas pribloškė – šio asmens Valstybinės ligonių kasos sistemoje nėra, gydymo įstaiga negali suteikti Privalomojo sveikatos draudimo fondo apmokamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų.

Bet Valstybinio socialinio draudimo įstatyme darbdaviui numatyta pareiga už visus pagal darbo sutartį dirbančius darbuotojus mokėti privalomojo sveikatos draudimo (PSD) mokestį.

Kaip nurodė Valstybinės ligonių kasos Teisės skyriaus Teisės taikymo poskyrio vyriausioji specialistė Žadvilė Abelienė, „užsieniečiai, kurie turi nacionalines vizas ir dirba Lietuvos Respublikoje, negali būti laikomi draudžiamaisiais privalomuoju sveikatos draudimu, nes neatitinka vienos iš sąlygų, nematytų Sveikatos draudimo įstatymo 6 straipsnio 1 dalies 2 punkte, tai yra nėra laikinai gyvenantys Lietuvos Respublikoje”.

Įmonė savo lėšomis apmokėjo darbuotojo gydymą, o dabar svarsto ką daryti toliau – įmonės užsieniečius samdė ir draudė nuo 2009 m.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (97)