32 metų prostitutė tvirtina, kad „baksai“ Venesueloje karaliauja, rašo bloomberg.com.

Vos atvykus laivui, ji pakuojasi krepšius ir skuba į Puerto Kabeljo miestą. Jis įsikūręs už 450 kilometrų nuo jos namų Sulijos valstijoje šalies vakaruose. Dabar, kai Venesuelos ekonomika traukiasi, bolivaras pinga ir kyla kainos, Elena tai daro vis dažniau.

Prostitutės savo pajamas padvigubina nelegaliai prekiaudamos valiuta Puerto Kabelje. Jos jūreiviams iškeičia užsienio valiutą šalyje, kur pirkti ir parduoti dolerius gatvėse yra nusikaltimas, o užsiimti prostitucija – nėra nusikaltimas. Doleriai juodojoje rinkoje kainuoja vienuolika kartų daugiau nei oficialus jų kursas, kadangi 70 procentų suvartojamų prekių importuojančioje šalyje jų stipriai stinga.

„Šiomis dienomis doleris yra karalius, tačiau juos įsigyti kainuoja, - sako savo tapatybę apsaugoti norėdama Elena pasivadinusi moteris, kuri Puerto Kabeljo viešnamyje nuomojasi kambarį. - Taip, mes turime dolerių, kad galėtume leisti sau dalykus, kurių reikia mūsų šeimoms, tačiau tam mes turime pardavinėti savo kūnus“.

Jeigu užsienietis už paslaugas prostitutei moka doleriais, vėliau juodojoje rinkoje už savo uždarbį ji gauna apie 6800 bolivarų. Jeigu ta pati paslauga apmokama bolivarais, kuriuos Elena ir jos likimo draugės nenorom priima tik kraštutiniu atveju, tuomet už tą patį jos uždirba tik 3000 bolivarų.

Dėl dolerių trūkumo parduotuvėse ėmė stigti visko, pradedant buteliuose parduodamu vandeniu ir baigiant tualetiniu popieriumi, o kainos per metus iki kovo išaugo 59 procentais.

Nuo to laiko, kai 2013 metų balandį savo pirmtaką Hugo Chavezą pakeitė prezidentas Nicolasas Maduro, bolivaro kursas juodojoje rinkoje krito iki 71 už dolerį nuo 23.

Taikomosios ekonomikos profesorius Steve'as Hanke iš Baltimorės universiteto tvirtina, jog dolerių trūkumas verčia Venesuelą į dviejų pakopų visuomenę, primenančią Sovietų Sąjungą ir Kubą. Tie, kurie turi priėjimą prie dolerių, tokie kaip prostitutės, kelionių agentai, oro uosto taksi vairuotojai ir emigrantai, turi galimybę apsisaugoti nuo infliacijos parduodami dolerius vis didesniu kursu. Tiems, kurie tokios galimybės neturi, belieka stebėti krintančius savo gyvenimo standartus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)