Šešėlinėje rinkoje cirkuliavo įspūdingos sumos

Šešėlinė prekyba tauriųjų metalų laužu keliems giminystės ryšiais susijusiems Vilniaus apskrities gyventojams generavo milžinišką pelną. Tai paaiškėjo ikiteisminio tyrimo metu, apie kurį spaudos konferencijoje papasakojo Kauno prokurorai.

Pasak Kauno apygardos prokuratūros atstovų, vykdant tyrimo veiksmus, šią savaitę visoje Lietuvoje atlikta 21 krata.

Jų metu teisėsaugininkai iš viso rado 1 mln. 30 tūkst. eurų grynaisiais. Įtariama, kad tai tik maža dalis lėšų, gautų iš šešėlinės veiklos. Į teisėsaugos akiratį tai pat pateko kelios su šiais veikėjais siejamos bendrovės. Tiesa, jos gerais finansiniais rodikliais pasigirti negali, anot teisėsaugininkų, įmonės skendi skolose.

Veždavo tauriųjų metalų laužą, grįždavo su pinigais

Tyrimas buvo pradėtas gavus informaciją, kad du Lietuvos piliečiai, tėvas ir sūnus, periodiškai automobiliais iš Lietuvos į Vokietiją, Čekiją bei Lenkiją gabena elektronikos prietaisų laužą bei tauriųjų metalų turinčias automobilių katalizatorių dalis. Nustatyta, kad tauriųjų metalų laužas į Lietuvą atkeliaudavo iš Ukrainos.

Tie patys asmenys, pasak teisėsaugininkų, kelis kartus per mėnesį vykdavo į Europos Sąjungos šalis, iš kurių grįždavo su įspūdingomis grynųjų pinigų sumomis.

Pinigai, kurių sumos siekdavo nuo pusės iki milijono eurų, buvo laikomi specialiai šiam tikslui automobiliuose įrengtose slėptuvėse. Tyrimo metu paaiškėjo, kad kurjeriai parvežtus pinigus atiduodavo Trakuose gyvenančiam šešėlinio verslo organizatoriui.

Įspūdinga pinigų suma laikyta privataus namo rūsyje įrengtame seife

Pasak prokurorų, įspūdinga grynųjų pinigų suma rasta vieno asmens privačiame name, rūsyje įrengtame seife. Kratos metu pareigūnai aptiko vieną seifą, o atidarius jį rastas raktas nuo kito seifo.

Užsimenama, kad pinigai laikyti Trakuose gyvenančio šešėlio verslo organizatoriaus namuose.

„Tyrimas buvo pradėtas šių metų pradžioje dėl pinigų plovimo. Buvo tikrinama informacija dėl pinigų judėjimo, nuolatos bendrauta su Vokietijos pareigūnais. Atėjus dienai X buvo atliktos priemonės tiek Vokietijoje, tiek Lietuvoje. Informacija pasitvirtino, pareigūnai surado 1 mln. 30 tūkst. grynaisiais“, – sakė Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius.

Vokietijoje – kelios dešimtys kratų

Teisėsaugininkai paaiškino, kaip veikė šešėlinė schema: klastojant dokumentus užsienyje buvo perkamas tauriųjų metalų turintis elektronikos laužas, kuris Lietuvoje grynintas ir vėliau, slepiant mokesčius, parduodamas kitose Europos Sąjungos šalyse.

Preliminariais vertinimais, šešėlinė prekyba tauriųjų metalų laužu generavo milžiniškas pajamas. Vokietijoje fiksuota apie 200 mln. eurų neteisėta apyvarta, o Lietuvoje ji gali siekti apie 10 mln. eurų.

Vokietijoje vietos teisėsauga atliko kelias dešimtis kratų, sulaikyta virš dešimties asmenų.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai išnarpliojo ir painią konspiracinę schemą, kuria naudosi pinigus į Lietuvą gabenę kurjeriai.

Laikantis slaptumo susitikimai su įspūdingas grynųjų pinigų sumas perduodančiais asmenimis vykdavo specialiai šiam tikslui užsienio šalyse išnuomotose butuose, naudotos įvairios ryšio priemonės.

„Paėmę pinigus Vokietijoje arba Lenkijoje jie labai operatyviai juos perveždavo į Lietuvą ir perduodavo tam tikriems asmenims“, – sakė FNTT Kauno apygardos valdybos viršininkas R. Urbonas.

Organizatorius suimtas vienam mėnesiui

FNTT Kauno apygardos valdybos viršininkas R. Urbonas patikslino, jog vieną Lietuvoje sulaikytųjų asmenų teismas leido suimti, kitiems skirtos švelnesnės kardomosios priemonės.

Pasak prokuratūros atstovų, įtariamam šešėlinės veiklos organizatoriui skirtas suėmimas vienam mėnesiui. Visi trys įtariamieji yra susiję giminystės ryšiais.

Sulaikymo metu priešinosi, sudaužė telefoną ir planšetė

Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Marius Venskūnas minėjo, kad sulaikymo metu pagrindinis įtariamasis, kuriam skirtas suėmimas, pasipriešino pareigūnams, naikindamas įkalčius sulaužė savo mobiliojo ryšio telefoną bei planšetę.

Pasak FNTT Kauno padalinio vadovo R. Urbono, buvo atlikta krata įmonėje, kuri užsiima elektronikos laužo, katalizatorių supirkimų ir perdirbimu. Šis, tauriųjų metalų turintis laužas buvo vežamas į Europos įmones bei realizuojamas.

Prokurorai minėjo, jog šiuo metu bendradarbiaujama su užsienio šalimis, aiškinamai, kur buvo investuojamas iš šešėlinės prekybos gautas pelnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (250)