Klaipėdos prokuratūra, atlikdama tyrimą dėl nemalonių kvapų, tikrino, kaip atsakingos institucijos vykdė Klaipėdoje veikiančių įmonių priežiūrą ir nustatė, kad be rezonansinio „Grigeo Klaipėda“ atvejo taršos leidimo sąlygų pažeidimai buvo užfiksuoti ir „Klaipėdos vandenyje“, tačiau apie tai Aplinkos apsaugos agentūrai nebuvo pranešta, nors privalėjo būti padaryta nedelsiant.

„Tikrinant visas kitas įmones nustatyta dar viena įmonė – „Klaipėdos vanduo“. Departamentas, kaip kontroliuojanti institucija, nustatė tam tikrus pažeidimus, taršos leidimo sąlygų neatitikimus, tačiau mes konstatuojame, kad ilgą laiką delsė pranešti Aplinkos apsaugos agentūrai“, – radijo stočiai „Laluna“ penktadienį sakė viešojo intereso gynimo skyriaus vyriausioji prokurorė Kornelija Rušinaitė.

„Nebuvo priemonių imtasi, kad šis pažeidimas būtų pašalintas“, – sakė prokurorė.

Aplinkos apsaugos departamento direktorius atskiru prokuroro nutarimu įspėtas nedaryti teisės pažeidimų aplinkos apsaugos kontrolės srityje ir įpareigotas užtikrinti tikrinamų bendrovių leidimo sąlygų laikymosi kontrolę.

„Buvo leidžiamos nuotekos, tarša tam tikra buvo leidžiama į Kuršių marias, neturint tam leidimo. Taršos normos kaip ir nebuvo viršytos, tačiau tos medžiagos – „Klaipėdos vanduo“ savo taršos leidime neturėjo tokios teisės išleisti šitų medžiagų į Kuršių marias“, – kalbėjo ji.

Kaip BNS informavo Klaipėdos prokuratūros atstovė Ignė Rotautaitė-Pukenė, apie pažeidimą nedelsiant turėjo būti pranešta siekiant pradėti procedūrą dėl taršos leidimo sąlygų tikslinimo.

„Aplinkos apsaugos departamento direktorius atskiru prokuroro nutarimu įspėtas nedaryti teisės pažeidimų aplinkos apsaugos kontrolės srityje ir įpareigotas užtikrinti tikrinamų bendrovių leidimo sąlygų laikymosi kontrolę. Toks prokuroro įspėjimas skirtas siekiant užkardyti galimus tolimesnius teisės pažeidimus. Pažymėtina, kad tyrimo metu buvo nustatyta, kad šiuo konkrečiu atveju informacija apie užfiksuotus taršos leidimo sąlygų pažeidimus jau yra perduota Aplinkos apsaugos agentūrai ir taršos leidimas yra peržiūrimas“, – teigė ji.

V. Laukys BNS sakė kol kas nesantis susipažinęs su informacija apie įspėjimą, todėl negalintis jo komentuoti.

Tikrintos Klaipėdos rajone, Dumpių kaime, Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos teritorijoje bei Klaipėdos mieste veikiančios vienuolika įmonių bei jas prižiūrinčios institucijos.

„Įvertinus duomenis apie kitų devynių įmonių planinius ir neplaninius patikrinimus, prokuratūra konstatuoja, jog jie vykdyti tinkamai, į nustatytus pažeidimus institucijos reagavo vadovaudamosi teisės aktais, įmonėms buvo taikytos numatytos poveikio priemonės“, – teigiama pranešime.

Prokuratūra žada, kad tiek įmonių, tiek jas prižiūrinčių institucijų kontrolė bus vykdoma ir ateityje.

Prokuratūros duomenimis, šių metų gegužės–birželio mėnesį Nacionalinis visuomenės sveikatos centras yra suplanavęs atlikti tam tikrus kvapo tyrimus, po kurių paaiškės, ar institucijų bei įmonių įgyvendintomis priemonėmis pavyko iš esmės pagerinti situaciją. Šie duomenys taip pat bus pateikti ir prokuratūrai.

Paaiškėjus, jog pasirinktos kvapų mažinimo priemonės nepakankamos ir atsakingos institucijos nesiėmė veiksmų situacijai koreguoti, prokuratūra imsis jos kompetencijai priskirtų veiksmų.

Pranešimų apie galbūt viršytą taršą ir nemalonių kvapų prokuratūra gavo 2018 metų rugpjūčio–rugsėjo mėnesiais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)