Abu bankai apie klientų duomenų saugumo pažeidimą paskelbė viešai. BMO, kuris tarp didžiausių pagal turtą Kanados bankų užima ketvirtą vietą, pareiškė, jog grėsmė kilo „mažiau nei 50 tūkst. klientų“ duomenims. O interneto bankas „Simplii“ pranešė apie maždaug 40 tūkst. vartotojų duomenų nutekėjimą.

Televizijos kanalas CBC pranešė, kad į bankų sistemas įsibrovę programišiai pačioms finansų įstaigoms, o po to ir Kanados žiniasklaidos priemonėms nusiuntė elektroninius laiškus, kuriuose pareikalavo išpirkos – po 1 mln. JAV dolerių kriptovaliuta iš kiekvieno banko.

Priešingu atveju jie grasina paskelbti pavogtus duomenis.

Prie laiškų buvo pridėta ir įrodymų, įskaitant kai kurių klientų nešifruotus vardus, socialinio draudimo numerius ir atsakymus į kontrolinius klausimus

Be to, programišiai paaiškino, kaip surengė kibernetinę ataką.

BMO spaudos tarnyba pabrėžė, jog kol kas neturi patikimų informacijos nutekėjimo įrodymų. Tačiau bankas mano, jog abu incidentai yra susiję, o šantažuotojai veikia ne Kanados teritorijoje.

„Buvo pareikštas grasinimas. Mes laikomės principo nemokėti sukčiams. Siekiame apsaugoti savo klientus ir jiems padėti“, – televizijos kanalui „CTV News“ pareiškė BMO atstovas spaudai Paulis Gammalis (Polis Gamalis).

CIBC pažadėjo grąžinti pinigus visiems „Simplii“ klientams, jeigu šie nukentės dėl sukčiavimo, susijusio su duomenų nutekėjimu.

Kanados karališkoji raitoji policija paskelbė, jog tyrimas jau pradėtas, o finansų įstaigos bendradarbiauja su teisėsauga.

Kaip pažymi portalas „IT World Canada“, Kanados bankai yra nelinkę pripažinti, kad į jų sistemas buvo įsibrauta ar įvyko kitų su kibernetiniu saugumu susijusių incidentų.

„Toronto-Dominion Bank“ pranešė, kad jo klientų duomenims, regis, nekilo jokios grėsmės. Tuo tarpu „Royal Bank of Canada“ ir „Bank of Nova Scotia“ į žiniasklaidos klausimus neatsakė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)